• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alakalaj zahvalio Hilari za američki angažman

Sven Alkalaj izrazio je zahvalnost SAD-u na spremnosti da pomognu BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

 Alakalaj zahvalio Hilari za američki angažman Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se u El Salvadoru sa državnim sekretarom SAD Hilari Klinton i izrazio zahvalnost SAD na iskazanoj spremnosti za jačim angažmanom u BiH kako bi se pomogao i ubrzao proces napretka ka evroatlantskim integracijama.

Zahvaljujući SAD na kontinuiranoj podršci, Alkalaj je sa državnim sekretarom SAD razmijenio mišljenja o nedavnoj posjeti BiH potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Alkalaj se sastao sa Hilari Klinton 1. juna tokom inauguracije predsjednika El Salvadora Mauricija Funesa.
Prisustvujući ovoj svečanoj ceremoniji, on je Funesu uručio čestitku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića povodom njegovog imenovanja i iskazao želju BiH za razvijanjem prijateljskih odnosa i saradnje sa tom republikom.

Alkalaj se tom prilikom sastao i sa ministrima inostranih poslova El Salvadora Marisol Argueta de Barilas i Kostarike Brunom Stanjo Ugarteom, te brojnim stranim funkcionerima koji su prisustvovali ceremoniji inauguracije.

Alkalaj je učestvovao na zasjedanju Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAS) u San Pedro Suli o temi "Prema kulturi nenasilja".

Ministri su tokom dvodnevnog zasjedanja, koje je počelo juče, razmatrali pitanja poput socijalno-ekonomskog uticaja i uticaja klimatskih promjena na životnu sredinu, saradnje radi prevencije prenosivih bolesti, uključujući i grip A tipa H1N1, te saradnje radi ostvarivanja naprednog informacionog sistema za putnike.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine OAS-a, Alkalaj se sastao sa ministrima inostranih poslova Brazila i Hondurasa Celsom Amorinom i Patriciom Rodas Bacaom.

Alkalaj i Amorin su se osvrnuli na uspješnu posjetu ministra inostranih poslova BiH Brazilu u januaru, te razmijenili mišljenja o aktivnostima koje dvije države preduzimaju kako bi realizovale postignute dogovore o zaključivanju sporazuma, kao i o dogovoru o međusobnim razmjenama podrški za kandidature u tijelima UN.

Tokom susreta sa Bacaom, Alkalaj joj je čestitao izbor na mjesto predsjednika Generalne skupštine OAS-a i izrazio interes BiHza uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Hondurasom.

On je informisao sagovornicu da se BiH kandidovala za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2010-2011. godina i izrazio nadu da će Honduras podržati tu kandidaturu.

BiH u OAS-u ima status pomatrača od 1995. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE