• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Dobra saradnja sa susjedima

Nebojša Radmanović kaže da je bilateralna i ekonomska saradnja BiH sa susjedima na veoma visokom nivou.

 Radmanović: Dobra saradnja sa susjedima Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se u srijedu naveče sastao sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, generalnim sekretarom Savjeta Evrope Terijem Dejvisom, generalnim direktorom UNESKO-a Koićirom Macurom, makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim i predsjednikom Albanije Bamirom Topijem.

"Tema svih razgovora bila je `bilateralna i regionalna saradnja` koja je na veoma visokom nivou, politički gledano, ali druge oblasti ne prate tu dobru političku saradnju. Mada nije na predsjednicima da uspostavljaju tu vrstu saradnje, ipak je moguće da utiču prema izvršnoj vlasti da se ona popravi", rekao je Radmanović nakon sastanka.

On je dodao da je sa sagovornicima razmijenio mišljenja i dogovarao se o saradnji, a da su nezaobilazne teme bile evropske i evroatlantske integracije, pogotovo što su svi predsjednici sa kojima je razgovarao, odnosno njihove zemlje "korak ispred BiH na putu prema evroatlantskim integracijama".

Radmanović je naveo da BiH od svih njih ima podršku na putu prema evroatlantskim integracijama i napomenuo da je BiH do sada koristila iskustava koja na tom putu imaju Srbija i Hrvatska, te da treba iskoristiti i iskustva ostalih.

Odgovarajući na pitanje o čemu je razgovarao sa Dejvisom, Radmanović je rekao da je bilo riječi o ispunjavanju uslova Savjeta Evrope i da Dejvis smatra da je BiH mogla napraviti malo više na tom planu.

"I mi mislimo da nisu ispunjeni neki uslovi, ali to nije učinjeno zbog nekih drugih stvari. Sa Dejvisom sam razgovorao i o EU mada on neradno prihavata takvu vrstu razgovora, jer misli da je Savjet Evrope veoma važan, a da mi previše pričamo o EU i da smo kao članice Savjeta Evrope Evropljani", naveo je Radmanović.

Prema njegovim riječima, Dejvis je čovjek koji pruža punu podršku BiH, što je i ranije, a i večeras potvrdio.

"Pomaže koliko god je to u njegovoj moći i jasno je rekao ono što naši građani treba da čuju. On ne pripada onim Evropljanima koji misle da treba što je više uslova za bezvizni režim, ali, nažalost, on o tome ne odlučuje", dodao je Radmanović.

On je podsjetio da je ovo treći put da se neko od članovi Predsjedništva BiH susreće s Dejvisom na ovakvim i sličnim skupovima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da BiH nema otvorena pitanja sa Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom, a ima otvorena i politička i ekonomska pitanja "sa velikim susjedima Srbijom i Hrvatskom".

Radmanović ističe da su stvarna pitanja neriješene granice i sa Srbijom i sa Hrvatskom, dok sa Crnom Gorom BiH nema nijedan problem.

"Time se hvalimo i mislim da svi treba da se pohvalimo kako je u regionu moguće živjeti bez problema. Sa Hrvatskom i Srbijom imamo otvorena i ekonomska pitanja, jer su to države sa kojima BiH ima najveću ekonomsku razmjenu i sa njima imamo izuzetno negativan saldo. Na tome treba raditi politički da se to popravlja", ocijenio je Radmanović.

On je napomenuo da BiH nema otvorenih pitanja sa Makedonijom i da su u toj zemlji spremni da pomognu BiH kada je riječ o njenom putu prema NATO-u i EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE