• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iseljene romske porodice iz Butmira

Romske porodice iseljene su u krajnje dramatičnoj atmosferi iz sarajevskog naselja Butmir, gdje su živjele posljednjih četrdesetak godina.

 Iseljene romske porodice iz Butmira Izvor: MONDO

Jedan broj porodica, od ukupno 33 u ovom naselju, nije želio da se preseli u nove stanove koji su za njih izgrađeni na nekoliko lokacija, pišu "Nezavisne novine".

List navodi da je atmosfera kulminirala kada su pojedini zapalili svoje barake, a jedna od stanovnica naselja prijetila je da će u vatru baciti svoje dijete.

Akcija iseljavanja porodica i rušenja njihovih baraka okončana je u poslijepodnevnim časovima bez težih posljedica, a na licu mjesta bili su predstavnici Komunalnog preduzeća "Rad" sa bagerima i kamionima, veći broj policajaca, uključujući i specijalnu jedinicu MUP-a, kao i ekipe vatrogasaca i Hitne pomoći.

Nazim Mahmutović, savjetnik za komunalne poslove načelnika opštine Ilidža rekao je da je oko 80 odsto porodica potpisalo da će se dobrovoljno preseliti, ali da su se u međuvremenu između sebe posvađali i da zbog toga nisu željeli da se presele.

Do problema prilikom selidbe došlo je i zbog toga što je jedna porodica ostala bez smještaja.
Mahmutović objasnio je da je problem u tome što ova porodica nije bila na spisku.

Novoizgrađeni stanovi za ove porodice, koji su opremljeni osnovnim namještajem, nalaze se u Hadžićima, Ilidži, Vogošći, Ilijašu i Rajlovcu.

Čedomir Lukić, ministar za stambena pitanja Kantona Sarajevo prijepodne proveo je u Butmiru, pokušavajući da ubijedi pojedine porodice da se presele.

"Oni moraju napustiti Butmir. Ovo je vodozaštitna zona i mi ćemo danas ukloniti sve barake i svo smeće, a zonu zaštititi", rekao je Lukić.

On je podsjetio da je za preseljenje ovih romskih porodica kantonalna Vlada izdvojila milion KM, Švedska međunarodna agencija za razvoj SIDA tri miliona za izgradnju stanova i opremanje.

"Obezbijedili smo za ove 33 porodice dobre uslove za život, mnogo bolje od onih u kojima su do sada živjeli", rekao je Lukić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE