• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužba protiv Mašovića?

Direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića čeka tužba zbog prikrivanja ratnih zločina počinjenih nad srpskim vojnicima i civilima

 Tužba protiv Mašovića? Izvor: MONDO

Ovo je izjavio predsjednik Organizacije poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović, koji je objasnio da Mašović i njegovi saradnici više od deset godina kriju podatke o masovnim grobnicama u kojima su sahranjeni ubijeni Srbi.

"Nedugo poslije rata, Mašović, tadašnji predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih, obećao je predstavnicima RS pomoć u otkrivanju masovnih grobnica na području Ozrena u zamjenu za informacije o mjestima ukopa stradalih u Srebrenici. Ni do danas te informacije nismo dobili, a Srebrenica je, manje-više, potpuno rasvijetljen slučaj", rekao je Mitrović za "Fokus".

Šef Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar potvrdio je da su takva obećanja postojala, ali da do danas nadležni u RS nisu dobili željene informacije.

"Samo na Ozrenu izmješteno je 11 masovnih grobnica sa 137 tijela, od kojih je najveća grobnica ona u Gostoviću sa 64 tijela. Da je bilo izmještanja jasno nam je i po rezultatima obdukcije tijela pronađenih u drugim grobnicama, jer se neki dijelovi nisu podudarali. Tačnije, oni koji su grobnice premještali, pomiješali su kosti stradalih", objasnio je Krčmar.

Na pitanje ko je to uradio, Krčmar je rekao da se krivica može adresirati na cijeli sistem, jer je nemoguće da pojedinac izmjesti takve grobnice.

On smatra da iza toga stoje ljudi koji su u godinama poslije rata bili u vrhu vlasti i "koji su vrlo dobro znali šta rade".

Krčmar je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim rezultatima rada Instituta za traženje nestalih BiH, navodeći da proces traženja, posebno kada su srpske žrtve u pitanju, teče prilično sporo.

Inspektor Tima za istraživanje ratnih zločina MUP RS Radovan Pejić rekao je da nadležni organi imaju određene informacije i operativna saznanja o izmještanju masovnih grobnica, te da se radi na utvrđivanju činjeničnog stanja.

Pejić nije želio da otkriva poteze ovog tima i inspektora MUP-a RS po ovom pitanju, jer u narednom periodu očekuju konkretne informacije i dokaze koji bi potvrdili dosadašnje opravdane sumnje da se nedugo poslije rata radilo na prikrivanju tragova zločina.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE