• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zaratili" SDA i Stranka za BiH

Poslije ostavke premijera Federacije BiH, produbio se sukob Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH.

 "Zaratili" SDA i Stranka za BiH Izvor: MONDO

Na hitnu sjednicu Predsjedništva Stranke za BiH predsjednik Haris Silajdžić pozvao je sve državne i federalne ministre ove stranke kako bi se razmotrila aktuelna politička situacija nakon podnošenja neopozive ostavke Nedžada Brankovića na mjesto federalnog premijera, saznaje "Dnevni avaz".

Uveliko se zakotrljala priča o mogućoj rekonstrukciji Vlade FBiH, ali i Savjeta ministara, a Silajdžić i njegovi najbliži saradnici već su sačinili listu od sedam zahtjeva, koju će dostaviti predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću, kao uslov za ostanak u koaliciji. 

Među tim zahtjevima na prvom mjestu nalazi se, i to ultimativno, ili sve ili ništa, čak i po cijenu produbljivanja krize u državi, ostanak Vahida Heće na mjestu ministra energije.

Nakon što nisu uspjeli realizovati plan odabira sumnjivih strateških partnera mimo zakonske procedure, odlučeno je da poslušni ministar bude zadržan na toj poziciji kako se iz ruku ne bi ispustila iznimno profitabilna namjenska industrija.

Izvori bliski SBiH smatraju da Silajdžić i njegovi saradnici, a to je jasno i nakon što je izdata direktiva Spomenki Mičić, potpredsjednici FBiH, da ne stavlja potpis na odluku o Brankovićevom razrješenju, nastoje na svaki način što više produbiti postojeću krizu.

Kada je riječ o eventualnoj rekonstrukciji Savjeta ministara, o čemu se već duže govori, saznajemo da je Silajdžić izričit u zahtjevu da Sven Alkalaj, uprkos odluci Državnog suda kojom je potvrđena odluka CIK-a o kršenju Zakona o sukobu interesa i uprkos nezadovoljstvu koalicionog partnera njegovim neradom i diplomatskim gafovima, mora ostati na mjestu šefa diplomatije.

Stranka demokratske akcije nastavlja razgovore s kandidatima za premijera FBiH, nakon što je njen prvi izbor Fadil Novalić, direktor kompanije CIMOS BiH iz Gradačca, odustao od te funkcije.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić u intervjuu za "Dnevni avaz" potvrdio je informaciju, kazavši kako ostaje pri stavu da novi premijer treba biti dokazani privrednik, ali nije isključio mogućnost da se posegne za nekim od predstavnika aktuelnih izvršnih vlasti, poput Fuada Kasumovića, zamjenika ministra finansija BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE