• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čađo: Neistine o naoružavanju RS

Stanislav Čađo rekao je da je praćenje rada agencija za obezbjeđenje redovan posao MUP-a, ali da dodatnu pažnju izaziva i niz spekulacija.

 Čađo: Neistine o naoružavanju RS  Izvor: MONDO

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da pažnju izaziva niz spekulacija, konstrukcija i podmetanja od određenih nocilaca visokih funkcija, podržanih od pojedinih medija.

"Iznose se neistine o tobožnjem organizovanju paravojnih i parapolicijskih struktura u RS, do drugih spekulacija o ovoj temi. Jedan dio takvih neistina odnosio se i na neke od agencija koje se navodno koriste kao pokriće za te ili slične radnje. Iza takvih navoda krije se orkestrirana namjera da se kompromituju institucije RS“, rekao je Čađo novinarima nakon sjednice Vlade RS.

On je dodao da je ova informacija danas razmatrana na sjednici Vlade s ciljem da MUP provjeri te tvrdnje, uprkos činjenici da je to u proteklih nekoliko mjeseci uporno demantovano.

"MUP je u proteklom vremenu 30 puta kontrolisao ove agencije i nisu zapažene nikakve aktivnosti koje bi ukazivale na njihov nezakonit angažman u pogledu nabavke, posjedovanja ili raspolaganja naoružanjem, kao ni bilo kakve organizacione promjene koje bi ukazivale na ponašanja suprotna zakonu", naglasio je ministar Čađo.

On je odlučno još jednom odbacio tvrdnje da institucije RS, poput MUP-a, učestvuju, saučestvuju ili imaju blagonaklon odnos prema agencijama za koje se tvrdi da se bave tim poslovima.

Čađo je naveo da je nakon priča o naoružavanju RS prije godinu dana razgovarao sa komandantom Eufora, koji je odgovorio da Eufor takvih saznanja nema.

Čađo je najavio da će jedan od narednih koraka biti i iniciranje sastanka sa rukovodstvima tih agencija, da bi se upozorilo na važnost ove problematike i poštovanja zakonskih propisa.

"Obavijestićemo ih da će MUP pooštriti kontrolu, ali iniciraćemo i saradnju sa agencijama, jer se i oni u određenom dijelu bave segmentima koji se tiču bezbjednosti", rekao je Čađo.

On je dodao da sa većinom agencijom MUP ima pozitivnu saradnju poput prijavljivanja krivičnih djela, prekršaja i drugih kršenja zakona.

Vlada Republike Srpskeusvojila je Informaciju o agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i obavezala MUP RS da intenzivira nadzor nad radom ovih agencija, te da je obavještava o eventualno uočenim nepravilnostima.

U RS djeluje 18 agencija za obezbjeđenje lica i imovine, sa oko 970 zaposlenih, raspolažu sa 375 komada vatrenog oružja, a sve nemaju sjedište u Srpskoj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE