• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS i zvanično pozvala Incka u Banjaluku

Predsjednik Skupštine RS Igor Radojičić u četvrtak je uputio pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i pozvao ga da se obrati poslanicima.

 RS i zvanično pozvala Incka u Banjaluku Izvor: MONDO

Radojičić je u pismu tražio da sa poslanicima uspostavi komunikaciju u vezi sa razrješenjem stavova koji se tiču zaključaka parlamenta o Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

"Jedini normalan put iz ove situacije jeste da svako prezentuje svoje stavove i da se dijalogom pronađe rješenje. Izlaz nije u konfrontaciji, jer ona ne treba ni međunarodnoj zajednici, ni RS", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je BiH na putu koji bi trebalo da znači transformaciju međunarodnog prisustva u BiH i neke druge pozitivne trendove.

Radojičić smatra da nikome nije u interesu da dođe do zaoštravanja unutrašnjih odnosa, te da je rješenje uvijek u dijalogu.

"Poziv je poslat, vidjećemo kakav će biti odgovor, ali bilo bi mi zaista neobično ako s druge strane ne bi bilo spremnosti za razgovor", naglasio je Radojičić i dodao da održavanje sjednica Narodne supštine RS 10. juna nije uslovljeno dolaskom Incka.

Igor Radojičić i ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš na sastanku istakli su da zaoštravanje krize nije nikome u interesu te da je neophodno pronaći rješenje iz novonastale situacije u vezi sa zaključcima parlamenta Srpske o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

"Imali smo priliku da prezentujemo svoje stavove, obostrano je iskazan stav da treba pronaći rješenje iz ove situacije i da nikome nije u interesu zaoštravanje krize", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Inglišem sa kojim je razgovarao o zaključcima parlamenta Srpske i pismu visokog predstavnika Valentina Incka.

Radojičić smatra da je razgovor sa Inglišom bio vrlo koristan, jer se, kako je naveo, ovih dana u Banjaluci dešavaju vrlo intenzivne diplomatske aktivnosti u vezi sa zaključcima i Inckovim pismom.

Navodeći da će Banjaluku ovih dana posjetititi još stranih diplomata, Radojičić je rekao da je to dobro, jer se otvaraju linije komunikacije.

"Ukoliko svako sjedi u svojoj kancelariji i niko ni sa kim ne komunicira, već se samo šalju saopštenja i pisma, onda tu nema rješenja, a ukoliko se uspostavi razgovor, onda se tu traži rješenje", dodao je Radojičić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić rekao je da je ambasadoru SAD u BiH Čarlsu Inglišu prenio stav da je potrebno sačuvati puni dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i da ni u jednom momentu parlament Srpske ne smije biti potcijenjen.

"U tom smislu, ako je moguće doći do nekog kompromisnog rješenja nemamo ništa protiv, ali smatramo da je obaveza Vlade RS, a posebno vladajućeg SNSD-a da izađu sa prijedlogom šta bi to eventualno bilo kompromisno rješenje, vodeći računa o tome da se ne smije poniziti Narodna skupština RS", rekao je Ivanić nakon sastanka sa američkim ambasadorom na kojem je razgovarano o skupštinskim zaključcima o prenosu nadležnosti na nivo BiH.

Predsjednici i predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS su na sastanku sa predsjednikom Srpske Rajkom Kuzmanovićem jednoglasno odlučili da pozovu visokog predstavnika u BiH da razgovara sa predstavnicima Narodne skupštine RS, a ako treba i sa predsjednikom RS i predsjednikom Vlade RS kako bi se razjasile nesuglasice.

Incko je 25. maja uputio pismo Radojičiću, Kuzmanoviću, Dodiku, potpredsjednicima Narodne skupštine RS Šefketu Hafizoviću i Nadi Tešanović u kojem je naveo da su  zaključci parlamenta Srpske o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH neprihvatljivi.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja ove godine set zaključaka u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE