• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc zabrinut situacijom u pravosuđu BiH

Govoreći o saradnji BiH na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Bramerc je rekao da ''nema otvorenih pitanja u vezi sa suđenjima u Tribunalu''.

 Bramerc zabrinut situacijom u pravosuđu BiH Izvor: MONDO

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN izrazio je zabrinutost da se ''pravosudni sistem BiH i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima koji mogu imati uticaja na saradnju sa Tribunalom'', navodeći da međunarodno prisustvo u pravosudnim institucijama, kao što je odjeljenje za ratne zločine Suda BiH, treba da se održi.

Govoreći o saradnji BiH, Bramerc je rekao da ''nema posebnih otvorenih pitanja u vezi sa suđenjima u Tribunalu''.

On je saopštio da je proces predaje istražnog materijala nacionalnim pravosuđima u toku, da su tri predmeta sa desetoro optuženih spremna da budu ustupljena, a još četiri predmeta sa 11 optuženih u pripremi za ustupanje BiH, prenosi Kancelarija tužioca u Hagu.

Bramerc je rekao da saradnja sa nacionalnim pravosuđima ostaje ključna komponenta u završnoj strategiji i najbolji način da se obezbijedi uspješan nastavak rada Tužilaštva.

Glavni tužilac Haškog tribunala ocijenio je da je ''Srbija napravila dodatan napredak u saradnji sa kancelarijom tužioca'' time što je udovoljeno većini zahtjeva za saradnju, uključujući zahtjeve za pristup arhivima i dokumentima.

Bramerc je naglasio da su ''potraga i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića'' ostali ''centralno pitanje kada je riječ o saradnji Srbije''.

O saradnji Hrvatske on je istakao da je preostalo otvoreno pitanje zahtjev da se dostave ključni vojni dokumenti koji se odnose na operaciju ''Oluja''.

Osvrćući se na istrage koje se tim povodom provode u Hrvatskoj, Bramerc je pred Savjetom bezbjednosti ocijenio da je ''napredak ograničen'', te da ''do danas, veliki broj vojnih dokumenata nije dostavljen Tribunalu''. On je naglasio da će ''ostati u bliskom kontaktu sa hrvatskim zvaničnicima, u nadi da će uskoro doći do daljeg napretka''.

Bramerc je upozorio da ''nacionalne jurisdikcije nastavljaju da se suočavaju sa značajnim pravnim preprekama i izazovima kada se radi o krivičnim gonjenjima za ratne zločine''.

On je posebno ukazao na ''zabranu ekstradicije državljana i pravne prepreke u prebacivanju predmeta u kojima se sudi za ratne zločine među državama, što ugrožava uspešne istrage i procesuiranje''.

Sjednica Savjeta bezbjednosti zatvorena je u četvrtak uveče. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE