• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Odbiti Inckov ultimatum"

Emil Vlajki, ugledni politikolog i profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da NS RS mora odbaciti ultimatum visokog predstavnika

 "Odbiti Inckov ultimatum" Izvor: MONDO

Vlajki je upozorio da su potezi međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Incka usmjereni protiv Republike Srpske i premijera Milorada Dodika urađeni po diktatu Vašingtona koji želi da decentralizuje BiH u korist Bošnjaka i na štetu RS.

Trebalo bi odbiti Inckov ultimatum, smatra ovaj profesor i predavač na svjetskim univerzitetima.

"Ako parlament i premijer Milorad Dodik prihvate Inckove zahtjeve, to bi mogao biti uvod u potpuni nestanak RS i Srbi bi postali građani ne drugog, nego šesnaestog reda", izjavio je Vlajki za "Pres".

On očekuje da će odbijanje ultimatuma izazvati upotrebu bonskih ovlašćenja.

"Inckovi poslednji potezi usmjereni su direktno prema Dodiku, za kojeg veruju da je svemoćan u RS. Incko kao da mu time govori - pošto si ti taj koji odlučuje, onda ti treba da povučeš zaključke parlamenta. Ako bi Dodik odbio njegov zahtjev, uslijedilo bi aktiviranje optužnice za istragu koja se već vodi, a jedan dio poslanika bio bi suočen sa mogućom smjenom", pojašnjava Vlajki.

Ultimatum je, smatra on, postavljen da bi se Srbi ponizili i da bi se provela namjera američke administracije o centralizuji BiH u korist dominacije Bošnjaka, pri čemu bi entiteti ostali kao prazne ljušture.

"Amerikanci to rade iz više razloga. U Evropu, s jedne strane, žele da ubace muslimanske države kako bi se Evropa sporije i lošije ujedinjavala, s druge strane, time žele da anuliraju ono što rade na Bliskom istoku, Avganistanu, Iraku, možda i Iranu. Pomažući muslimane na Balkanu, oni žele da pokažu muslimanima širom svijeta da nisu protiv njih", zaključuje Vlajki.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE