• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadović o Dobrovoljačkoj: Srbija na potezu!

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović rekao je da po pitanju "Dobrovoljačke ulice" očekuje pozitivne signale iz Srbije.

 Sadović o Dobrovoljačkoj: Srbija na potezu! Izvor: MONDO

"I pred nama i pred Srbijom stoji obaveza da pokušamo da na miran i prijateljski način riješimo ove probleme. BiH je ne to spremna",  izjavio je Sadović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, svakodnevna situacija ''tjeraće'' i BiH i Srbiju da ovaj problem riješe na način kako je to regulisano u cijeloj Evropi.

"I mi i Srbija potpisnici smo Konvencije o ustupanju krivičnih predmeta i moguće je da jedna zemlja ustupi drugoj krivično gonjenje i, naravno i sve prikupljene dokaze. Niko ne štiti ratni zločin, ali po prirodi stvari u ovom slučaju moraju da budu raszgraničene nadležnosti jedne i druge države" , naglasio je Sadović.

Sadović je naveo da je lično kontaktirao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije prije tri mjeseca i više puta pisao ministrici pravde u Srbiji u namjeri da ovaj problem bude riješen na miran način, "kako to rade susjedne i prijateljske zemlje, ali na žalost od zvaničnog Beograda, za sada, nije bilo previše spremnosti".

On je rekao da se "navodni ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici desio u BiH od strane državljana BiH, a to je po domaćim i po međunarodnom pravu nadležnost domaćih pravosudnih organa".

"Haški sud je, dok je u njemu još bila Karla del Ponte, vratio Tužilaštvu BiH ovaj slučaj pod oznakom `C` na dalje procesuiranje" - podsjetio je Sadović.

Sadović je ponovio da nema crvenih potjernica za licima koja su povezana sa slučajem "Dobrovoljačka ulica", a difuzne potjernice koje je raspisala Srbija faktički su stavljene van snage sve dok Pravno odjeljenje Interpola u Lionu ne riješi spor koji postoji između BiH i Srbije.

"Svi pravni argumenti su na strani BiH i Interpol, odnosno njegovo Pravno odjeljenje, odlučiće u skladu sa pravnim argumentima. Generalni sekretar Interpola mi je rekao da oni to pitanje prate na najvišem nivou i da ga posmatraju isključivo kao pravno pitanje" - pojasnio je Sadović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE