• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visoki predstavnik (ne)najavljeno u Banjaluci

U najveći grad RS "slet" diplomata: Incko, Bernio i Tejtem! Radojičić ne zna da dolazi Incko! Ipak, kaže "lijepo od njega."

 Visoki predstavnik (ne)najavljeno u Banjaluci Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Valentin Incko na poziv političara Srpske u ponedjeljak  je u Banjaluci. Kaže, spreman za razgovor.

Ipak, prema pisanju federalnih medija, neće biti izmjena u prethodnom stavu šefa OHR koji će najvišem rukovodstvu RS "pojasniti" da Rezolucija koju su 14. maja donijeli u republičkom parlamentu, a koja se odnosi na prenesene nadležnosti, mora da bude poništena.

Sarajevski "Dnevni avaz" piše da će Incko jasno reći premijeru i drugim čelnicima RS da su stavovi RS neprihvatljivi, antidejtonski i - opasni!

Visoki predstavnik će sa rukovodstvom RS razgovarati o svim otvorenim temama, izjavio je za Srnu portparol OHR-a Frane Maroević.

"Na sastanu će biti govora o svim otvorenim temama, između ostalog, i o Prudskom procesu, te zaključcima Narodne skupštine RS", rekao je Maroević ne precizirajući ko će konkretno sa Inckom sjesti za sto.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je Srni da nije dobio najavu Inckove posjete Banjaluci, ali da bi, kako je rekao, bilo fino da visoki predstavnik dođe na razgovore.

"Bilo bi fino da visoki predstavnik dođe da razgovaramo, ali ja još nemam najavu tog sastanka. Moj dnevni program je već prilično prebukiran, iako bih volio da se sa gospodinom Inckom sretnem, jer bi to bilo neophodno", rekao je Radojičić.


Sa sličnom porukom u Banjaluku dolaze i francuski i britanski ambasadori Mariz Bernio i Majkl Tejtem.

Bez dileme, kada je riječ o Rezoluciji, podržaće Inckov zahtjev, piše list.

Kakav će rasplet biti na relaciji OHR - RS, još nije najjasnije.

Srpska je suočena s odlučnim zahtjevom međunarodne zajednice u BiH da Rezolucija mora da bude poništena, iako niko u RS ne želi tako nešto.

Da li će stav Evropske unije "da se ne treba računati na bonska ovlašćenja", ostati i na djelu, biće jasno uskoro.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana u nekoliko navrata ponovio je uvjerenje i stav EU da su "bonska ovlašćenja prošlost i nikako instrumenti 21. vijeka."

Međutim, kako su diplomate sklonije pregovorima i dogovoru nego daljnjem zaoštravanjem situacije, postoji nada da će kompromis na "spornoj relaciji" ipak da bude postignut.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE