• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckovo pismo RS - drugi put

Visoki predstavnik u BIH i u drugom pismu upućenom zvaničnicima RS naveo da je zabrinut zaključkom skupštine RS o nadležnostima.

 Inckovo pismo RS - drugi put Izvor: MONDO

Valentin Incko zabrinut je zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske (RS) da je potrebno dobiti prethodni pristanak parlamenta RS prije usvajanja bilo kog akta kojim bi se mogla preuzeti nadležnost RS što, kako tvrdi, proizilazi iz pogrešnog tumačenja Ustava BiH.

U pismu predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Igoru Radojičiću i premijeru Srpske Miloradu Dodiku, Incko tvrdi da politika uvrštena u Zaključke o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH zadire u Opšti okvirni sporazum za mir u cijelom nizu aspekata.

Pojašnjavajući svoje stavove o skuštinskim zaključcima, Incko navodi da se u nizu zaključaka - "ugrožava raspodjela nadležnosti između države i entiteta utvrđena Ustavom BiH i, kako je naknadno tumačen od strane Ustavnog suda BiH, u nizu njegovih odluka".

"Ova ovlaštenja Narodna skupštna RS formalno smatra nadležnostima koje spadaju u kategoriju nadležnosti preuzetih od entiteta" ,navodi Incko i iznosi nekoliko primjera "isključivih nadležnosti BiH" za koje Skupština RS smatra da su "preuzete od ili prenesene od RS".

On navodi pitanja u vezi s imigracijom i azilom, uvoz i izvoz naoružanja, pitanja u vezi sa vršenjem nadležnosti BiH nad provođenjem međunarodnog i međuentitetskog krivičnog prava, različita pitanja u vezi sa oslobađanjem od carina.....

Incko tvrdi da se Zaključcima ignorišu odluke Ustavnog suda BiH donesene o mnogim pitanjima nabrojanim kao nadležnosti "preuzete od ili prenesene od strane RS". Tu spadaju, navodi on, statistika, javne nabavke, VSTS, granična služba, putne isprave, elektroprenos...

Visokim predstavnik smatra da u svojim zaključcima Narodna skupština RS direktno i bez razlike osporava sve zakone koji su doneseni odlukama visokog predstavnika, na način da izjavljuje da oni nisu zasnovani na Ustavu BiH. Incko tvrdi da to zadire u ovlaštenja koja su data isključivo visokom predstavniku, te da se pokušava ustanoviti pretpostavka da su svi zakoni koji su doneseni odlukom visokog predstavnika neustavni, i to uprkos činjenici da je mnoge od tih zakona razmotrio Ustavni sud BiH i da je najveći dio tih zakona na taj način priznat kao ustavan.

"Stoga nimalo ne sumnjam da su u Zaključcima Narodne skupštine RS sadržani problematičnn antidejtonski elementi koji, u mjeri u kojoj predstavljaju zvaničnu politiku RS, mogu jedino baciti sjenku sumnje na vašu riješenost da se pridržavate Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH" - navodi Incko i dodaje:

"Takva politika može proizilaziti isključivo iz pogrešnog razumijevanja da BiH može vršiti samo ovlašćenja koja su joj dodijeljena od strane njenih entieta i da ne posjeduje vlastita ovlašćenja. Želio bih biti jasan: Ustav je jedini izvor ovlašćenja BiH n entiteti su obavezni da se pridržavaju u odluka institucija BiH".

Incko je zabrinut da se Zaključcima "daju instrukcije pojedinim organima ili predstavnicima RS da preduzimaju mjere za provođenje politike".

"Obojica ste (Radojičić i Dodik) pomenuli činjenicu da Zaključci nisu obavezujuđi. Ha osnovu člana 188. Poslovnika Narodne skupštine RS, zaključcima se daju smjernice za sprovođenje politike i utvrđuju obaveze Vlade, ministarstava i posebnih organizacija u sprovođenju te politike" - dodaje on.

Ono što naročito zabrinjava, navodi Incko, jeste zahtjev iz Zaključka br. 9 da je potrebno dobiti prethodni pristanak Narodne skupštine RS prije usvajanja bilo kog akta kojim bi se mogla preuzeti nadležnost RS, što, kako on tvrdi, proizilazi iz pogrešnog tumačenja Ustava.

On vjeruje da će to dodatno zakomplikovati donošenje odluka u Parlamentarnoj skupštini BiH i na neki način će ih i onemogućiti, te će time ugroziti funkcionalnost ključnih institucija odgovornnh za programe EU i NATO-a.

Incko tvrdi da bi primjena nekih Zaključaka (7. i 8.) dovela do kolapsa ustavnog sistema BiH i do trajnih pravnih sukoba, uključujući i one izvan foruma koji imaju ustavom definisano pravo da odlučuju o sporovima između nivoa vlasti.

Incko se u obrazloženju svojih stavova u pismu Radojičiću i Dodiku poziva i na odluke Savjeta za implementaciju mira koji je svoj stav o ovom pitanju jasno stavio do znanja u martu 2009. godine kada je "osudio radnje i izjave od strane aktera u BiH koje predstavljju prijetnju osoblju OHR-a, osporavaju autoritet visokog predstaviika i Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira.."

"Umjesto da obratite pažnju na ove vrlo jasne stavove koje je izrazio Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira, vi ste odlučili da pitanje prenosa nadležnosti podignete ne sljedeći nivo i da Narodna skupštine usvoji ove zaključke" - navodi Incko u pismu.

On je "najviše zabrinut činjenicom da trenutni pristup stvara atmosferu u kojoj se promjene kojima se jačaju državne institucije doživljavaju kao poraz ili neuspjeh RS".

"Što dalje budete išli sa ovakvim pristupom, teže će biti promiješti ga. Pravi test za rukovodstvo RS će biti da pronađe hrabrost da preispita svoj pristup. Nadam se da ćete upravo vi pokazati tu sposobnost rukovođenja, ali samo vi možete odlučiti da li imate hrabrosti da to učinite" , poručuje Incko u pismu Radojičiću i Dodiku.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE