• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove poplave u BiH, potop za 15 minuta (VIDEO)

Autor mondo.ba

Kiša koja je u subotu padala na sjeveroistoku BiH uzrokovala je nove poplave, pri čemu su poplavljena pojedina naselja u Tuzlanskom kantonu. U RS kritično u Bijeljini, Šamcu, Šekovićima i Doboju.

U samo 15 minuta naselja Orahovica i Donja Orahovica kod Gračanice je poplavila Moranjačka rijeka, koja na to područje dolazi iz pravca grada Srebrenika kao pritoka rijeke Spreče, prenosi Dnevni avaz.

Meštani Orahovice navode da je, kako navodi sarajevski list, brdski dio pogodio prolom oblaka i da se sva voda slila prema ravničarskom dijelu naselja.

...
Izvor: YouTube

Za samo 15 minuta voda je potopila prve spratove domaćinstava, a nivo vode je iznosio i do 120 centimetara, javlja BHlive.info.

Taj dio Gračanice bio je potopljen 15. i 16. maja ove godine izlivanjem rijeke Spreče.

Štete novom poplavom za stanovnike ovog kraja su još veće i nenadoknadive, jer većina stanovništva živi od poljoprivrede, podsjeća Avaz.

Još jedna žrtva poplava u BiH, ukupno 23

U Grebnicama kod Orašja je pronađeno tijelo ženske osobe koja se od 17. maja vodila kao nestala u poplavama koje su pogodile Posavinu, čime je ukupan broj žrtava u BiH 23.

To je druga žrtva na području opštine Domaljevac, a ukupno treća u Posavskom kantonu.

Situacija na području Posavine, njenog istočnog i srednjeg dijela se ne smiruje, jer se poplavne zaobalne vode pomeraju i šire u  niža područja oraške opštine, tako da je u tim dijelovima voda ušla u 20-tak kuća i u preko 100 dvorišta.

Situacija u Republici Srpskoj bolja je nego prethodnih dana kada je riječ o poplavama, ali je teška situacija i dalje u Bijeljini, Šamcu, Šekovićima i Doboju koji je najviše stradao, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez, prenijela je Srna.

"Mislim da vrlo brzo prelazimo u drugu fazu koja dolazi i koja je mnogo teža od prethodne. Ta druga faza je mnogo lakša kada je riječ o životima ljudi, ali mnogo teža u organizaciji sistema i zato mislim da trebamo sve subjekte staviti u funkciju kako bi prevazišli ovaj problem", rekao je Elez novinarima na banjalučkom aerodromu u Mahovljanima gdje je avion UN za poplavljena područja u BiH dopremio humanitarnu pomoć vrijednosti većoj od 150.000 dolara.

Direktor Javnog preduzeća Robne rezerve Republike Srpske Dragan Vučković rekao je da ovo preduzeće intenzivno radi na dostavljanju pomoći od prvog dana, te da je pomoć dostavljana do svake opštine u skladu sa stanjem na terenu, potrebama i mogućnostima.

"U prvom momentu bilo je bitno da odreagujemo sa hranom, vodom i širom paletom higijene i ostalih artikala, poslije toga se prešlo na snabdijevanje sa naftom i benzinom opština koje su radile na čišćenju terena", rekao je Vučković.

On je naglasio da se sada nabavlja stočna hrana kao nešto što je urgentno, a na bazi zahtjeva opština kontigennti su i upućivani ka opštinama.

"Sarađujemo sa Stručno-operativnim timom, oni imaju pregled i našeg skladišta i ostalih skladišta i prema potrebama koje dolaze sa terena kandiduju se određena skladišta za distribuciju robe. Ona roba koja se pojavi kao potrebna se vrlo brzo distribuiše na teren", rekao je Vučković.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE