• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić sa strankama o Inckovom pismu

SDS, SRS RS i PDP ostaju pri ranijim stavovima o Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

 Radojičić sa strankama o Inckovom pismu Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić održao je u Banjaluci sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj povodom drugog pisma koje je rukovodstvu RS uputio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u vezi sa zaključcima Narodne skuštine o Informaciji o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH.

Poslanik SDS-a u parlamentu Srpske Mladen Kršić rekao je novinarima da se SDS ne odriče zaključaka koji su doneseni 14. maja na sjednici Narodne skupštine RS, ocijenivši da je drugo Inckovo pismo ultimativnije do prvog.

"Smatramo da je najveća odgovornost na vladajućoj partiji - SNSD-u, a mi iz SDS nastojaćemo da se usaglasimo i sa deklaracijom, ako dođe do promjene naziva, a ukoliko ne dođe do poništavanja tih zaključaka, jer se time neće ništa promijeniti", istakao je Kršić.

On smatra da su ovo samo uvodi u nove ustavne promjene koje će se sigurno morati desiti do kraja godine.

Šef poslaničke grupe SRS-a RS Milanko Mihajlica kaže da u ovoj stranci smatraju da je riječ o dobro osmišljenom scenariju čiji je cilj da pripremi teren za izmjenu Ustava BiH u toku ove godine.

"SRS neće mijenjati svoj stav u vezi sa usvojenim zaključcima od 14. maja i poziva sve stranke da ostanu pri zaključcima bez obzira na to da li će ih Incko poništiti ili ne", poručio je Mihajlica i dodao da je u Inckovom pismu jasno da on i dalje instistira da Narodna skupština RS stavi van snage svoje zaključke.

Mihajlica je ocijenio da je "očito da je riječ o uticajima određenih političkih krugova iz Sarajeva i dijelu službenika Kancelarije visokog predstavnika" i poručio da je važno da politički faktori u RS ostanu principijelni po ovom pitanju, jer smatra da će upravo od toga zavisiti dalji proces u vezi sa ustavnim promjenama.

On je istakao da je uvjeren da će biti otežana pozicija RS i njenih pregovarača u razgovorima o izmjenama Ustava BiH, ako parlament Srpske promijeni svoj stav, a zaključci Narodna skupština RS budu stavljeni van snage na bilo koji način.

On je naveo da je Radojičić na sastanku upoznao dio kolegijuma Narodne skupštine RS sa pismima koje je njemu i predsjedniku Vlade RS Miloradu dodiku Incko uputio u petak naveče u kojem praktično po stavkama pojašnjava primjedbe Kancelarije visokog predstavnika u vezi sa zaključcima koje je Narodna skuština RS usvojila 14. maja.

Mihajlica tvrdi da će na sutrašnjoj sjednici Kolegijuma Narodne skupštine RS biti iznesen stav da li će na sjednici parlamenta Srpske, zakazanoj za 10. juni, ovo pitanje biti predmet rasprave i dodaje da će se i dalje održavati konsukltacije između političkih stranaka koje su podržale ove zaključke.

"Incko je danas u Banjaluci i u razgovoru sa Dodikom pokušaće naći `kompromis` kojim bi na zaključci Narodne skupštine RS odgovarajući način izgubili pravnu snagu, odnosno obavezujući karakter za Vladu i predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH i poprimili deklarativni karakter", smatra Mihajlica.

Poslanik PPD-a Zoran Đerić rekao je da će predstavnici parlamentarnih stranaka poslijepodne imati konsultacije sa najvišim predstavnicima vlasti RS tako da će imati više informacija u kome pravcu će se sve dalje kretati.

Prema njegovim riječima, PDP ostaje pri svom stavu.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da se ne smije dopustiti ugrožavanje integriteta Narodne skupštine niti bilo koje druge institucije u RS ili BiH.

On je izjavio novinarima, nakon sastanka predstavnika stranaka sa predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem, da je donesenim zaključcima parlamenta Srpske, skrenuta pažnja na probleme sa prenosom nadležnosti i na efikasnost institucija BiH koje nisu na najbolji način iskoristile te nadležnosti.

Đokić je istakao da je legitimno to što Srpska ima svoje stavove i dodao da RS nije problem kako se to želi predstaviti.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

Visoki predstavnik Valentin Incko obratio se pismom od 25. maja predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću od kojeg zahtijeva da se angažuje da parlament Srpske prije 11. juna glasanjem usvoji zaključak, kojim bi zaključak od 14. maja bio proglašen ništavnim.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i predsjednici parlamentarnih stranaka u RS sa sastanka održanog u srijedu, 3. juna, uputili su visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku poziv da dođe u Banjaluku i razgovara sa poslanicima i zvaničnicima o njegovom zahtjevu.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE