• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Stav RS demokratski!"

Savjet Evrope smatra da su zaključci Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti politički stav demokratski izabranog parlamenta.

 "Stav RS demokratski!" Izvor: MONDO

Šef Delegacije Savjeta Evrope u BiH Karolin Ravo je upozorila da vrijeme za zaključke politički nije mudro odabrano, "jer zaključci nisu pomogli poboljšanju opšte političke klime" i dodala da je "savršeno legitimno da Vlada RS obavlja analize pravnih i ustavnih pitanja".

"Parlament bi trebalo da usvaja zakone i tačke i može usvajati i zaključke, deklaracije, rezolucije, preporuke u skladu s pravilnikom, ali nema nijedne zemlje u Evropi u kojoj bi takvi dokumenti za bilo koju vladu ili zvaničnike bili smatrani pravno obavezujućim... To što neko smatra da bi zaključci parlamenta Srpske mogli biti politički obavezujući potpuno je druga priča", rekla je Ravo u intervjuu za "Nezavisne novine".

Prema njenim riječima, u sadašnjoj političkoj atmosferi nema šanse za temeljnu ustavnu reformu iako se svi slažu da bi Dejtonski ustav trebalo dopuniti, ali nema konsenzusa o obimu reforme.

"S druge strane, istina je da su između 2002. godine i 2006. godine u okviru postojećeg Ustava provedene mnoge važne reforme, što pokazuje da su i u okviru Dejtona moguća rješenja ako ima volje. Pozitivna stvar proistekla iz prudskog procesa jeste da su se lideri najvećih partija bar saglasili da otvoreno razgovaraju o veoma osjetljivim pitanjima", ocijenila je Ravo.

Ravo je rekla je da je BiH veoma daleko od EU i da postoji više od 80.000 stranica dokumenata s uslovima i 31 poglavlje koje treba implementirati na tom putu.

"Uvjerena sam da će BiH jednom završiti taj proces, ali to će vjerovatno biti mnogo sporije od drugih zemalja zbog komplikovanih procedura donošenja odluka, što se posebno odnosi na Federaciju BiH s njenih 10 kantona. To nas opet vodi prema ustavnoj reformi ili potrebi šireg političkog konsenzusa", navela je ona i dodala da u narednim godinama treba akcija, a ne riječi.

Karolin Ravo je izrazila nadu da će vlasti u BiH što je moguće prije završiti posao definisan Mapom puta i da bi "zvaničnici i političari BiH, koji putuju sa diplomatskim pasošima i ne moraju da čekaju u redovima, trebalo da se bolje potrude da završe taj posao".

Odgovarajući na pitanje koliko je BiH daleko od evropskih standarda, Ravo je navela da je ratifikovan impresivan broj evropskih standarda, ali da je implementacija slaba i to ne samo zbog nedostatka finansijskih resursa već i zbog nedostatka koordinacije i konzistentnosti.

Ona je napomenula da je Savjet Evrope u BiH trenutno angažovan na reformi zatvorskog sistema i na visokom obrazovanju, ali i na projektima poput zaštite kulturnog blaga, pitanjima socijalne bezbjednosti, pravima manjina, posebno Roma, reformi lokalne samouprave.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE