• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljušte ostavke u IRB RS

Samo mjesec dana nakon ostavke direktora Investiciono-razvojne banke RS Brane Stupara, banku napustio i izvršni direktor Ognjen Đukić.

 Pljušte ostavke u IRB RS Izvor: MONDO

Đukić, jedan od izvršnih direktora IRB-a, je odluku da podnese ostavku, kao i Stupar, obrazložio „ličnim razlozima".

Odlazak Đukića, koji je bio i član Kreditnog odbora banke, potvrdili su za banjalučki “Press” u IRB-u, ali nisu htjeli da komentarišu njegovu ostavku.

Dobro obaviješteni izvori ovog lista tvrde da su odlasku još jednog rukovodioca IRB-a kumovale optužbe opozicije da je ova banka kredite dijelila po stranačkoj i rođačkoj liniji i da je na taj način do kredita došao, između ostalih, i sin premijera RS Milorada Dodika.

Sam Đukić, međutim nije htio da priča o napuštanju IRB RS.

“Odluku sam donio iz ličnih razloga”, poručio je Đukić koji će ostati još mjesec dana u IRB-u kako bi odradio otkazni rok.

Ovaj rok gotovo je odradio Stupar, pa u Vladi ovih dana traže njegovog nasljednika, a jedan od glavnih kandidata za preuzimanje funkcije glavnog direktora IRB-a je Radmila Čičković, direktorka Zavoda za statistiku i predsjednica Odbora za reviziju IRB-a.

Milenko Krajišnik, predsjednik Nadzornog odbora IRB-a, potvrdio je da će v.d. direktora biti izabran u petak, a najkasnije u ponedjeljak. On, međutim, nije želio ni da potvrdi, ali ni da demantuje glasine da Čičkovićeva ima najveće šanse da zauzme mjesto direktora IRB-a.

“U svakom slučaju, odluku ćemo donijeti veoma brzo, pošto smo u vremenskom škripcu. Naime, Stuparu otkazni rok ističe 13. juna i do tada moramo da imenujemo njegovu zamenu”, rekao je Krajišnik, a prenosi “Press”.

Izvori “Pressa” bliski Vladi tvrde da pozicija direktora IRB-a i dalje ostaje mjesto na koje mora da zasjedne kadar vladajućeg SNSD-a. Čičkovićeva slovi kao kadar Dodikove partije, a zahvaljujući podršci SNSD-a, svojevremeno je izabrana za direktorku Zavoda za statistiku.

IRB je posljednjih mjeseci pod snažnim pritiskom opozicije koja optužuje vlast za politički motivisane dodele milionskih kredita, ističući slučaj dodjele tromilionskog kredita Igoru Dodiku, sinu premijera Milorada Dodika.

Ključni razlog Stuparove ostavke, kako navodi “Press”, je njegov sukob sa Vladom u vezi sa dokapitalizacijom bankarskog sektora, odnosno suprostavljanja namjeri Vlade da dio novca od prodaje „Telekoma Srpske" ubrizga u pojedine banke.

Investiciono-razvojna banka RS osnovana je krajem 2006. godine, a njen zadatak je da preko komercijalnih banaka plasira najpovoljnije kredite na tržište od novca ostvarenog prodajom „Telekoma Srpske".

Jasminko Jotić, prvi direktor IRB-a, podnio je ostavku 25. jula prošle godine, kada je prešao u „Delta Đenerali osiguranje".

Brane Stupar, odlazeći direktor IRB-a, 15. maja ove godine podnio je neopozivu ostavku zbog prelaska na „bolje plaćenu poziciju".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE