• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament RS o Inckovim zahtjevima

Skupština RS trebalo bi da utvrdi stav o zahtjevu visokog predstavnika za poništavanjem zaključaka o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH.

 Parlament RS o Inckovim zahtjevima Izvor: MONDO

Skupština RS trebalo bi da utvrdi stav o zahtjevu visokog predstavnika za poništavanjem zaključaka o efektima prenošenja nadležnosti sa RS na BiH.

Parlament je ovo pitanje uvrstio kao 33. tačku dnevnog reda, umjesto kao drugu, kako je to bilo prvobitno predviđeno, zbog potrebe obavljanja daljih konsultacija.

Jučerašnji dan utrošen je na usaglašnjave radne verzije zaključaka u vezi sa Inkovim zahtjevima u kojim se navodi da Narodna skupština RS ostaje opredijeljena svojim zaključcima u vezi sa Informacijom o efektima prenošenja ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH i smatra da oni nisu antidejtonski ni antiustavni.

Narodna skupština RS, kao izraz demokratske volje građana iskazane na slobodnim izborima i kao najviši ustavotvorni, zakonodavni, reprenzetativni i kontrolni organ u RS, brani svoje demokratsko pravo na izražavanje mišljenja i zauzimanje stava o svakom društvenom pitanju i problemu, pa i o pitanju efekata prenošenja nadležnosti sa RS na BiH, navodi se u radnoj verizji zaključaka.

Predsjednik Skupštine Igor Radojičić izjavio je sinoć da je parlament odlukom da raspravu o zahtjevima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pomjeri sa druge na 33. tačku dnevnog reda pokazao namjeru da relaksira situaciju.

Narodna skupština danas će po hitnom postupku razmatrati prijedloge zakona o izmjenama zakona o privatizaciji državnih stanova, o sudovima RS, o stvarnim pravima i o privrednim društvima.

Dnevnim redom predviđeno je razmatranje prijedloga zakona o javno-privatnom partnerstvu u RS, o obrazovanju odraslih, o elektronskom poslovanju RS, o lovstvu i o reproduktivnom materijalu šumskog drveća, zatim o izmjenama i dopunama zakona o državljanstvu RS i o komori inženjera poljoprivrede RS, te o dopuni zakona i privatizaciji državnog kapitala u preduzećima.

Poslanici će razmatrati Nacrt zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, koji su prijedložili narodni poslanici Ognjen Tadić i Borislav Bojić, zatim nacrte zakona o izmjenama i dopunama zakona o preuzimanju akcionarskih društava, o poljoprivredi, te o organskoj proizvodnji hrane.

Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlog strategije razvoja lokalne samouprave u RS za period 2009-2015. godina, Program potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u RS za 2009. godinu i realizacija tog programa za prošlu godinu.

Parlament Srpske trebalo bi da raspravlja i o Izvještaju Radio-televizije RS o poslovanju u prošloj godini i Planu rada za ovu godinu, Izvještaju o bankarskom sistemu RS za prošlu godinu i o Izvještaju o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo RS za 2008. godinu.

Poslanici će razmatrati Izvještaj Regulatorne komisije za energetiku RS za prošlu godinu, Izvještaj o saradnji institucija RS sa Haškim tribunalom za period od 1. januara do 31. marta, Informaciju o dugu RS sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine, Informaciju o realizaciji ugovornih obaveza iz ugovora o privatizaciji preduzeća iz oblasti naftne industrije RS i Informaciju o inicijativi za rješavanje egzistencijalnog statusa lica koja su reformom odbrane ostali bez posla u 2004. godini.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE