• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EUPM: Prioritet imenovanje komesara HNK!

Šef Policijske misije EU komesar Štefan Feler pozvao je vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) da što prije imenuju novog komesara.

 EUPM: Prioritet imenovanje komesara HNK! Izvor: MONDO

Feler je istakao da je u Mostaru pozvao ministra unutrašnjih poslova HNK Zorana Krešića da ovo imenovanje shvati kao prioritet u narednim danima.

Pozdravljajući odluku Vlade HNK koja je preduzela hitne korake i imenovala vršioca dužnosti policijskog komesara Amira Begića, Feler je rekao da se posao imenovanja novog direktora može završiti u roku od mjesec dana.

"Stoga EUPM poziva i članove Nezavisnog odbora da svoj posao odrade brzo'', rekao je Feler danas u Mostaru gdje se sastao Krešićem i Begićem.

Istakavši da je policija u Mostaru dokazala da je sposobna i pouzdana, on je naglasio da će EUPM pomoći policiji HNK.

"Policija sada traži smirenu odluku političara o njenom vođstvu. Današnji sastanak je važan za EUPM kako bi se raspravilo o ovim pitanjima, te se napravio nacrt buduće saradnje policije HNK-a i EUPM-a", izjavio je Feler.

On je dodao da će izaslanike EU u petak, 12. juna, u Sarajevu izvijestiti o situaciji u Mostaru.

''Više puta smo izrazili strah zbog prakse imenovanja i popunjavanja upražnjenih pozicija... Ministar i vršioc dužnosti komesara uvjerili su me danas da će zajedno raditi kako bi izgradili povjerenje u rad policijske uprave", rekao je Feler nakon sastanka.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smijenio je u ponedjeljak, 8. juna, policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona Himzu Đonku i Radislava Jovičića sa pozicije koju je vršio u Agenciji za istrage i zaštitu zbog antidejtonskih aktivnosti, uključujući i prijetnje licima pod međunarodnom zaštitom. (Srna)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE