• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karl Bilt: OHR treba zatvoriti

Karl Bilt, ministar inostranih poslova Švedske i prvi visoki predstavnik u BiH, smatra da Kancelariju visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti.

 Karl Bilt: OHR treba zatvoriti Izvor: MONDO

"Vjerujem da je došlo vrijeme da se predstavnicima BiH da daleko veća odgovornost za budućnost njihove države", rekao je Bilt za "Nezavisne novine".

On je dodao da je u odnosu na prije 14 godina, kada je on bio visoki predstavnik, BiH napredovala, potkrepljujući to činjenicom da tada nisu postajale zajedničke institucije.

"Primjetan je ekonomski rast, tu je i entitetska granica koja je u osnovi nevidljiva", ističe Bilt.

On je istakao da će se Švedska, kada bude predsjedavajuća EU, zalagati i činiti sve da čitav region, uključujući i BiH, preduzme dalje korake ka procesu evropskih integracija, jer podržava evropske težnje BiH, te da će pripremiti EU za daleko veću ulogu u BiH, ukoliko u vrijeme švedskog predsjedavanja bude donesena odluka o zatvaranju OHR-a.

Na pitanje da li je potrebna reforma Ustava BiH za ulazak u EU, Bilt je rekao da EU formalno to ne zahtijeva, ali da je očigledno da su neke postepene promjene neophodne u sadašnjoj unutrašnjoj organizaciji kako bi BiH mogla odoljeti izazovima koje je čekaju u procesu evropskih integracija.

"Mislim da bi BiH trebalo da se fokusira na ona opipljiva pitanja vezana za svakodnevni život građana; obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, ekonomski rast, zaposlenost, liberalizaciju viznog režima... To su pitanja koja su ujedno i blisko povezana s procesom evropskih integracija", rekao je Bilt dodajući da je ključ uspjeha za proces evropskih integracija da političari BiH nađu kompromis i rade zajedno na postizanju ciljeva, prvenstveno za svoje građane.

Bilt smatra da sazivanje međunarodne konferencije o BiH, odnosno "Dejtona 2", o čemu se spekuliše u medijima, nije izgledno niti poželjno, ističući da je najbitnije da političari BiH preuzmu veću odgovornost za budućnost zemlje.

Ocjenjujući rad sadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka, Bilt je rekao da on ima veoma važnu ulogu u procesu reforme i da ima punu podršku Švedske i kao države i kao buduće predsjedavajuće EU.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE