• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Stari snimci, nove intrige"

Objavljivanje snimaka Ratka Mladića na FTV zla je namjera federalnih lidera, saglasni srpski političari!

 "Stari snimci, nove intrige" Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je povodom objavljivanja starih snimaka Ratka Mladića na Federalnoj televiziji da se pojedini sarajevski političari upinju da zaustave Srbiju na putu prema evropskim integracijama i bezviznom režimu.

"Najkraći komentar na ovu emisiju mogao bi se svesti na narodnu izreku: ’Da komšiji crkne krava’. Umjesto da čine sve da i BiH, zajedno sa ostalim državama u regionu, napreduje ka bezviznom režimu i evropskim integracijama, pojedini sarajevski političari upinju se da na tom putu zaustave Srbiju prikazujući je, bez realne osnove, kao zemlju koja štiti optužene za ratne zločine", kaže Radojičić.

Radojičić je za beogradsku "Politiku" rekao da posebno "poglavlje" u ovom slučaju predstavlja član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je - i to neprimjereno - komentarisao film o Mladiću, čime je Predsjedništvo BiH, kao najviši državni organ, "sveo na ulogu televizijskog komentatora".

Sociolog Slobodan Nagradić kaže da dio sarajevskih političara, čim se iz svijeta Srbiji upute pozitivni signali, požuri da učvrsti staru, negativnu sliku o njoj i srpskom narodu da bi joj otežao put prema EU.

Nagradić smatra da, osim toga, u Federaciji BiH pokušavaju na ovaj način da relativizuju potjernice koje je Srbija raspisala za osumnjičenim za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i da, istovremeno, relativizuju odgovornost ratnog rukovodstva Republike BiH za sve ono što se ovdje dogodilo od 1992. do 1995. godine.

Poslanik Srpske demokratske stranke u skupštini RS Ognjen Tadića ocjenjuje da je prikazivanje filma o Mladićevom kretanju po Beogradu pokušaj dijela sarajevskih političara da dovedu u pitanje pozitivan izvještaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koji je napisao glavni tužilac Serž Bramerc.

"Krajnja namjera je da se privoli Holandija da ostane pri stavu da Srbija ne može napredovati prema EU, dok Ratko Mladić i Goran Hadžić ne budu uhapšeni i izručeni Haškom tribunalu", kaže Tadić.

Nekadašnji predsjednik RS i profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Nikola Poplašen ocijenio je da je riječ o "nastavku prikazivanja srpskog naroda u crnim i svim bojama".

"Na takvoj predstavi o Srbima, Željko Komšić i drugi političari u Federaciji BiH izgradili su svoju političku ideologiju. Oni, jednostavno, nisu u stanju da prihvate činjenicu da se stvarnost - u konkretnom slučaju brže napredovanje Srbije prema EU- ne podudara sa njihovim stavovima", dodao je Poplašen.

Prema njegovim riječima, "oni robuju vlastitom stereotipu da su svi Srbi učesnici ili saučesnici u genocidu i ratnim zločinima".

"Takvim stavovima oni ne mogu nanijeti štetu Srbiji. Ali mogu BiH, jer jedan od ključnih uslova za evropske integracije su dobri odnosi sa susjednim državama", istakao je Poplašen.

Beogradska štampa ocjenjuje da iza objavljivanja snimaka Ratka Mladića na Federalnoj TV stoje zle namjere, koje dolaze u trenutku kada Srbija pregovara o viznoj libelarizaciji, i ocjenjuje da bi trebalo da uslijedi potraga za "krticom".

"Politika" pod naslovom "Stari snimci nove intrige" navodi da srpske službe bezbjednosti pokušavaju da saznaju kako su snimci Mladića dospjeli u javnost, i da srpski bezbjednjaci vjeruju da je taj materijal došao iz istog izvora koji je nedavno jednom beogradskom listu dostavio Mladićev dnevnik.

Pozivajući se na izvore u vrhu Akcionog tima Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom, list navodi da su snimci i Mladićev dnevnik zaplijenjeni u akciji specijalnih jedinica MUP-a i srpskog Tužilaštva za ratne zločine Srbija 4. decembra prošle godine i predati haškom tužilaštvu 27. marta ove godine, prilikom posjete tužioca Serža Bramerca Beogradu.

Za sada se, prema nezvaničnim informacijama lista, sumnja da su ovi dokumenti, koji služe kao dokazi protiv Mladića, procurili upravo iz Haga, ali ne isključuje se mogućnost da je to uradio i neko iz Srbije, što je, kako navode, malo vjerovatno.

"Politika" piše da srpski istražitelji provjeravaju i moguće motive zašto su snimci i dnevnik pušteni u javnost - jedan od motiva je materijalne prirode, dok je drugi političke, jer je uoči zasjedanja holandskog parlamenta, na kojem se raspravljalo o nastavku evropskih integracija Srbije, izrečena tvrdnja da je Mladić bio u Srbiji prošle godine.

List "Danas" u tekstu pod naslovom "Slijedi potraga za krticom" nezvanično saznaje da se očekuje da haško tužilaštvo uskro pokrene internu istragu kako bi se otkrilo da li su snimci do javnosti dospjeli iz Tribunala i ko je učestvovao u tome.

Sagovornik lista tvrdi da će biti teško otkriti ko je dostavio taj materijal televiziji, jer je bilo dovoljno samo da ta osoba dođe do tog materijala i nareže ga na disk.

Prema nezvaničnim informacijema, piše "Danas", očekuje se i da Srbija da provjeri sve osobe koje su bile u kontaktu sa tim materijalom, mada je mala vjerovatnoća da je snimak došao iz Srbije, jer je iz ove zemlje poslat u Hag tek nakon što je četiri mjeseca analiziran.

I Tribunal i Srbija moraju da otkriju odakle je procurio snimak, jer se time ugrožava operativna aktivnost u okviru potrage za haškim bjeguncima, piše "Danas".

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić rekla je za "Danas" da prikazani snimci nisu uvršteni u dokazni materijal, tako da do suda nisu stigli.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE