• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od domaćih izvora 93,5 miliona KM za sanaciju RS

Autor SRNA

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila da će se po osnovu solidarnog doprinosa, povećanja naknada za resurse za proizvodnju električne energije i povećanja poreza na motorna vozila i oružje, godišnje prikupiti 93,5 miliona KM.

Ona je dodala da se trenutno ne može tačno znati koliko će sredstava iz drugih izvora biti prikupljeno za sanaciju posljedica poplava, jer su u toku pregovori sa međunarodnim finansijskim institucijama.

"U ovom momentu možemo da kažemo šta nam je EU u prvoj fazi rekla da će staviti na raspolaganje, a šta u prvoj fazi može da preusmjeri Evropska banka za obnovu i razvoj ili Evropska investiciona banka, ali mi još nemamo podatke kako će to izgledati u ukupnom zbiru", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da će se sa ovim institucijama dalje razgovarati nakon izrade dokumenta o procjeni štete, na osnovu čega se očekuje značajan priliv sredstava.

"Da li će ona proći kroz Fond ili će se direktno implementirati u određene projekte na lokalnom nivou, nama je nebitno, bitno je da se projekti realizuju, a uvijek ćemo imati zbirnu cifru", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, doprinos solidarnosti projektovan je da se primjenjuje godinu dana, a ostali izvori finansiranja na duži period, s obzirom da su se vodili pregovori da se određeni krediti ugovaraju sa rokom otplate od 25 ili 30 godina.

"Fond će trajati sedam godina, u tom periodu će se raditi sanacija, a nakon toga postoji uobičajena procedura za kreditno zaduživanje", rekla je premijer Srpske.

Ona je navela da će u prvoj fazi rada Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske u trajanju od jedne godine podrška biti obezbijeđena solidarnim sredstvima građana, zbog čega je potrebno da se on zove solidarnim.

"Ključna stvar je obnova, a ne solidarnost, jer je solidarnost mehanizam da dođemo do obnove, koja će se realizovati mnogim različitim instrumentima. Međutim, mnogo je važno da razumijemo da smo u ovom periodu solidarni", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su fiskalna opterećenja definisana Fondom solidarnosti za obnovu minimalna i da je važno da je postojala dobra komunikacija Vlade sa socijalnim partnerima, koji su i sami nudili da snose određene troškove.

"Ovo je vrijeme u kojem ćemo svi morati da osjetimo posljedice poplava i ovo je prilika da se institucionalno inauguriše princip solidarnosti", napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da će se moći pratiti uplate doprinosa, te izrazila očekivanje da će neki poslodavci preuzeti i dio obaveze svojih radnika.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE