• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mujezinović o prioritetima FBiH

Kandidat SDA za novog premijera Federacije BiH Mustafa Mujezinović izjavio je da je privredni razvoj ključni prioritet u radu buduće federalne vlade.

 Mujezinović o prioritetima FBiH Izvor: MONDO

U slučaju da on bude izabran za premijera, dodao je, uradiće sve da se stvore uslovi za ubrzani privredni razvoj.

Iako je do kraja mandata vlade ostalo nešto više od godinu dana, Mujezinović kaže da, po njegovom mišljenju, ima mnogo vremena i prostora za poboljšanje učinka cijele vlade.

"Spreman sam da i u ovoj situaciji uradim najviše što mogu kako bismo ostvarili napredak u najvažnijim oblastima za Federaciju BiH i, naravno, cijelu zemlju. Dakle, uopšte ne vidim kao problem što funkciju premijera preuzimam u drugoj polovini mandata, jer ostalo je dovoljno vremena da bude urađeno dosta korisnih stvari", rekao je Mujezinović za "Nezavisne novine".

On kaže da će zahtjevi MMF-a za smanjenje javne potrošnje biti ispoštovani, ali da će svi morati da preuzmu dio tereta krize u kojoj se FBiH našla, zbog čega svi treba da rade na realizaciji određenih prioriteta da bi se osigurao napredak.

"Mislim da privreda treba da bude ključni prioritet i da treba da se posvetimo stvaranju uslova za pobošljanje situacije u ovom segmentu. Bez snažne privrede nema punjenja budžeta, zapošljavanja i poboljšanja životnog standarda svih građana", poručio je Mujezinović.

On je istakao da će rebalans budžeta FBiH biti usvojen, kako bi bio ispoštovan rok MMF-a za smanjenje budžetskih izdvajanja.

"Uvjeren sam da će rebalans budžeta biti usvojen čak i prije mog imenovanja na funkciju predsjednika Vlade FBiH. Mislim da će taj posao biti završen vrlo brzo", rekao je Mujezinović.

Mujezinović, koji je proteklih godina bio ambasador BiH u Maleziji, kaže da i pored odsustva iz BiH tamo nije bio isključen iz svih deševanja, nego ih je pratio, čak i mnogo više od nekih u BiH.

"Kao ambasador svoje zemlje morao sam veoma dobro biti upoznat sa stanjem u BiH kako bih svojim sagovornicima u zemlji domaćinu u svakom trenutku mogao ponuditi precizne i svježe informacije o bilo kojoj oblasti u BiH. Niko od njih me nije pitao za stanje u Maleziji nego su se svi interesirali za prilike u BiH, od ekonomije, politike i kulture. Uz to, u doba modernih komunikacija i Interneta nemoguće je biti neinformisan. Naravno, ako to želite", istakao je Mujezinović.

Sastanak predsjednice i potpredsjednika Federacije BiH (FBiH) na kojem treba da bude prihvaćena ostavka Nedžada Brankovića i imenovan novi federalni premijer Mustafa Mujezinović, biće održan naredne sedmicem, potvdrio je Srni potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Kebo je ponovio da je njihov zajednički stav da treba što prije okončati cijelu proceduru i izabrati premijera.

U slučaju da neka pitanja ne mogu biti završena, rekao je Kebo, biće neophodne konsultacije sa liderima političkih partija koje čine koaliciju u federalnom parlamentu, kako bi odluka o imenovanju novog premijera dobila parlamentarnu podršku.

"Iako Vlada FBiH i sada funkcioniše u skladu sa Ustavom, očigledno je da je neophodno upotpuniti i obezbijediti da ona radi u punom kapacitetu, a ne samo kao zbir ministarstava ili kao tim koji pred sobom ima izuzetno velike izazove. Tu su, prije svega, razgovori sa MMF-om i priprema svih obaveza koje iz toga proizilaze, te masa drugih problema koji se odnose na finansijsku i ekonomsku krizu koja je zahvatila Federaciju i BiH", naveo je Kebo.

Izborom novog premijera, rekao je Kebo, Stranka demokratske akcije neće mijenjati dosadašnje ministre, jer smatraju da bi to bilo gubljenje vremena.

On pretpostavlja da će Stranka za BiH "uraditi nešto po tom pitanju", a da će im odluku Hrvatske demokratske zajednice BiH o ovome saopštiti Krišto na narednom sastanku. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE