• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak lidera: Tihić neće u Banjaluku

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da nije otkazao sastanak sa Tihićem i Čovićem, bez obzira da li će se na njemu pojaviti svi koji su pozvani.

 Sastanak lidera: Tihić neće u Banjaluku Izvor: MONDO

Komentarišiću najavu predsjednika SDA Sulejmana Tihića da neće prisustvovati sastanku zakazanom za nedjelju u Banjaluci, Dodik je rekao da ne želi da ulazi u Tihićeve razloge, ali da je "potpuno trivijalno to što se moglo čuti u medijima kao razlog zbog čega predsjednik SDA navodno ne želi da dođe".

"Ja sam zakazao sastanak i prije samog određivanja termina, konsultovao sam se sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Tihićem i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom. Sastanak nisam otkazao i biću tamo gdje je i zakazan. Oni koji misle da ne treba da dođu, to je njihov problem", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da nije uspio da stupi u kontakt sa Tihićem, ali da bi on trebalo da bude na sastanku i da kao odgovorni predstavnik svoje političke partije učestvuje u razgovorima.

“Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović prisustvovaće sastanku u Banjaluci koji organizuje Dodik”, potvrdio je Srni portparol ove stranke Mišo Relota.

Relota je naglasio da je Čović tokom dana obavio telefonske razgovore, u vezi sa održavanjem sastanka, sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom

U OHR-u nisu bili baš rječiti: “Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prisustvovaće sastanku u Banjaluci sa liderima prudske trojke ukoliko on bude održan”, potvrdila je Srni portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

Međutim, predsjednik SDA Sulejman Tihić kategorično je odbio da dođe na sastanak rekavši da njegov nedolazak na određeni način znači da se “prudska trojka” raspala, ali da, kako je naveo, ne treba nikad gubiti nadu do kraja.

On je ponovio da neće prisustvovati sastanku u Banjaluci zbog izjava premijera RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, kojima je, kako tvrdi, negirao BiH, njene zakone, institucije, Ustav i reforme.

"Međunarodna zajednica, OHR i Evropska komisija tolerišu pozivanje Dodika na nepoštivanje zakona i negiranje države", rekao je Tihić.

On tvrdi da je Dodik imao informacije o jednom, kako je naveo, oportunističkom stavu Brisela i OHR-a kada su u pitanju zaključci Narodne skupštine RS o efektima prenosa ovlaštenja sa RS na BiH.

"Incko je trebao da poništi zaključke Narodne skupštine RS, koji su antidejtonski, ali izgleda da svi u međunarodnoj zajednici zaziru od politike isključivosti i oni njoj povlađuju i vrše pritisak na one koji su za dogovor i razumna rješenja", rekao je Tihić.
On ističe da je razlog zbog čega se međunarodna zajednica tako ponaša to što je jedan od prioriteta Brisela Srbija i njen evropski put i da zbog toga "ne žele da se talasa u BiH, jer se to odmah preliva u Srbiju i odražava na njenu stabilnost".

"Srbija je favorit EU, koja ne želi da se izvrši destabilizacija prilika u toj zemlji koja ima evropski nastrojeno rukovodstvo i oni smatraju da bi bilo kakvim pritiscima prema Dodiku i RS ojačali radikalne snage u Srbiji", tvrdi Tihić.

On je rekao da visoki predstavnik u BiH nije dobio podršku iz Brisela za ukidanje skupštinskih zaključaka.

On smatra da je Brisel podijeljen po pitanju BiH i podrške Incku u primjeni bonskih ovlaštenja i dodao da bi trebalo pokušati da se SAD što više uključe u rješavanje problema u BiH.

Tihić kaže i da ne sumnja u dobronamjernost Incka i njegovu želju da popravi stanje u BiH, ali da je, kako je naveo visoki predstavnik, neodlučan i nedovoljno angžovan.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE