• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija pomaže reforme u BiH

BiH i Holandija slopile saradnju koja predviđa razmjenu informacija o politici, procesu odlučivanja, zakonodavstvu...

 Holandija pomaže reforme u BiH Izvor: MONDO

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i njegov holandski kolega Vauter Bos potpisali su u nedjelju u Sarajevu Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji dva ministarstva za period 2009-2011. godina.

Vrankić je istakao da je Memorandumom ponovo potvrđena opredijeljenost holandske Vlade da pomogne strukturalne reforme BiH u skladu sa standardima i zakonima EU.

On je precizirao da saradnja predviđa razmjenu informacija o politici, procesu odlučivanja, zakonodavstvu, infrastrukturi i uslugama u područjima mjerodavnosti potpisnika.

Vrankić je rekao da ovaj memorandum potvrđuje obostrano zadovoljstvo u pogledu zastupljenosti u zajedničkoj Konstituentskoj grupi u odboru Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Svjetske banke.

Holandski ministar finansija Bauter Bos je istakao da će Holandija, kao predstavnik BiH u MMF-u i Svjetskoj banci, nakon potpisivanja ovog memoranduma uvesti BiH na godišnje sastanke zemalja ove konstituence.

On je dodao da će Holandija pomoći BiH u tehničkoj pripremi u oblastima kao što su budžet, politika, revizija i carina.

Nakon potpisivanja ovog Memoranduma, ministar za razvojnu saradnju Holandije Bert Kenders i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN u BiH /UNDP/ Kristin Meknab potpisali su projekat "Kreiranje lanca vrijednosti u svrhu stvaranja novih radnih mjesta" vrijedan dva miliona američkih dolara, kojeg finansira Vlada Holandije, a implementira UNDP.

Meknabova je pojasnila da je projekat nastao sa ciljem poboljšanja prihoda, a samim tim i životnih uslova građana BiH, dodavši da je naglasak stavljen na šire područje sarajevske regije.

"Projekat će prvenstveno podržavati kreiranje lanaca dodatne vrijednosti u sektoru prehrambene industrije. On će malim i srednjim preduzećima pomoći da, u saradnji sa državnim i opštinskim vlastima, povećaju proizvodnju, a samim tim i broj radnih mjesta, kao i prisustvo na domaćem i stranom tržištu", istakla je Meknabova.

Ministar Kenders je ocijenio da ova inicijativa može biti produktivna samo ako BiH napravi privlačnu poslovnu klimu, pravni sistem koji će biti više predvidljiv i ako se ograniči korupcija.

"Inicijativa koju smo proveli sa UNDP će, kroz marketing njihovih proizvoda, pomoći poljoprivrednom potencijalu i dioničarima u malim i srednjim preduzećima. Ovaj program će primjenom međunarodnih standarda dati podršku u razvoju ovih preduzeća", rekao je Kenders.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE