• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrik Robinson u BiH

Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson doputovao u u prvu zvaničnu posjetu BiH.

 Patrik Robinson u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Tribunala Patrik Robinson rekao je u Sarajevu da Haški tribunal nije uspostavljen samo zbog provođenja međunarodnog zakona, već i radi poštivanja principa o humanosti i moralnosti s ciljem da se izgradi mirna i stabilna budućnost u regiji.

Dodao je da je njegov dolazak i dolazak predstavnika Međunarodnog instituta UN za istraživanje zločina i pravde (UNICRI) u Sarajevo podrška upravo tim principima i ciljevima.

Još je rekao da je cilj saradnje Haškog suda i UNICRI-a da se, nakon isteka mandata međunarodnog suda, u domaćim sudovima nastavi posao započet prije 15 godina.

"Upravo zbog toga i predstavljamo `Priručnik o ustaljenim praksama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju` (MKSJ) koji može biti koristan kako BiH tako i susjednim zemljama. Njime smo željeli da podijelimo iskustva Haškog suda sa onima koji će nastaviti njegov rad", rekao je Robinson.

Prema njegovim riječima, Priručnik predstavlja sveobuhvatne i operativne prakse suda od njegovog osnivanja i cjelokupni rad od istraga do konačne presude.

Direktor UNICRI-a Sandro Kalvani ocijenio je da je kažnjavanje lica koja su počinila ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, kojem se posvetila međunarodna zajednica, istorijski trenutak.

On je dodao da postoji konsenzus da pravda mora biti zadovoljena, ali da isto tako moraju postojati i dokazi.

"Iza svega ovoga stoji priča duga 15 godina, koliko traje i rad suda. To predstavlja veliki doprinos za lokalnu populaciju, razvoju međunarodnog krivičnog zakona i razvoju međunarodnih i hibridnih sudova. Zbog toga je veoma važno da stručno znanje i prakse MKSJ budu zabilježene, prenesene i dostupne univerzitetima i naučnicima", smatra Kalvani.

Prema njegovim riječima, Priručnik je rezultat dugog rada bivšeg predjednika Suda Fausto Pokara i njegovih saradnika koji su zabilježili kompleksan rad ove institucije.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin istakao je da će ovaj priručnik doprinijeti jačanju saradnje između MKSJ, Tužilaštava i sudova BiH, kao i da će pružiti priliku domaćim predstavnicima da nastave aktivnosti koje je započeo Haški tribunal.

"Zadatak Tužilaštva BiH, odnosno Odjeljenja za ratne zločine je da kontinuirano prati i radi na usvajanju i primjeni praksi MKSJ, a ovaj priručnik treba poslužiti kao okvir i korektiv u daljem razvijanju tužilačke i sudske prakse u BiH na predmetima ratnih zločina", ocijenio je Barašin.

On smatra da sudska praksa MKSJ, koja je sadržana u priručniku, predstavlja jedno od najznačajnijih dostignuća međunarodnog krivičnog prava.

Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson nalazi se u u prvoj zvaničnoj posjeti BiH, gdje će, kako je najavljeno razgovarati sa članovima Predsjedništva, visokim predstavnikom Valentinom i gradonačelnikom Sarajeva.

Predviđena je i zvanična posjeta Robinsona Sudu BiH i sastanak sa predstavnicima udruženja žrtava rata.

Odmah po dolasku u Sarajevo Robinson je razgovarao sa predstavnicima Saveza logoraša BiH i Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žepe".


"Razgovarali smo o arhivskoj građi Tribunala. Predložio sam da ona bude premještena u Sarajevo, s tim da neko vrijeme bude pod supervizijom UN-a. Nakon toga bi prešla u trajno vlasništvo BiH. Predsjednik Tribunala nam je rekao da podržava ovaj prijedlog te obećao da će UN-u prenijeti zahtjev žrtava", rekao je za sarajevski “Dnevni avaz” predsjednik Saveza Murat Tahirović.

Predsjednica Pokreta "Majke enklave Srebrenice i Žepe" Munira Subašić zatražila je od Robinsona informaciju o tome kada će početi suđenje Radovanu Karadžiću.

"Robinson je kazao da očekuje da suđenje Karadžiću počne krajem avgusta, odnosno početkom septembra" , istakao je Tahirović.

Posjetom Hrvatskoj u petak Robinson je počeo prvu zvaničnu posjetu državama nastalim na području bivše Jugoslavije tokom koje je, osim BiH previđena i posjeta Sloveniji, dok se posjeta Srbiji očekuje narednih mjeseci.

Iz Tribunala je najavljeno da će Robinson tokom posjete razgovarati sa predstavnicima izvršnih vlasti, lokalnih pravosudnih organa i organizacija žrtava rata o saradnji država sa Haškim tribunalom, pitanjima u vezi sa nasljeđem Suda u Hagu, kao i o jačanju kapaciteta nacionalnih pravosuđa da vode predmete za ratne zločine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE