• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen prijedlog zakona o diskriminaciji

Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, ali i Prijedlog zakona o akcizama u BiH.

 Usvojen prijedlog zakona o diskriminaciji Izvor: MONDO

Delegati Doma naroda odlučili su na sjednici da Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, za koji je Savjet ministara BiH, kao predlagač, predložio da bude usvojen po skraćenom postupku, u nastavku prođe redovnu proceduru, dok će se Prijedlog zakona o akcizama BiH u drugom čitanju naći već na narednoj sjednici Doma naroda u četvrtak, 18. juna.

Članstvo BiH u Evropskoj uniji uslovljeno je usvajanjem antidiskriminacijskog zakona i njegovom primjenom u praksi, kao i napredovanje BiH u procesu liberalizacije viznog režima.

“Diskriminacijom, u smislu ovog zakona, smatraće se svako različito postupanje uključujući svako razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti utemeljeno na stvarnim ili pretpostavljenim osnovama prema bilo kojoj osobi ili grupi osoba na osnovu njihove rase, boje kože, jezika, vjere, etničke pripadnosti, nacionalnog ili socijalnog porijekla, veze s nacionalnom manjinom, političkog ili drugog uvjerenja, imovnog stanja, članstva u sindikatu ili drugom udruženju, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, trudnoće i materinstva, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, pola i osjećaja pripadnosti polu, polnog izražavanja ili orijentacije.

Takođe i svaka druga okolnost koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojoj osobi onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi, prava i sloboda u političkoj, ekonomskoj, socijalnoj, kulturnoj ili bilo kojoj drugoj oblasti javnog života.

Delegat iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić rekao je da bi cijeli ovaj paket prijedloga zakona o akcizama BiH imao smisla da je uvođenje dodatnih akciza bilo praćeno smanjenjem poreza na dodatnu vrijednostna osnovne životne namirnice, jer bi tada bogatiji slojevi stanovništva davali više, a siromašniji bi bili oslobođeni PDV-a na osnovne proizvode.

"Ovako, redovni rast cijena nafte i dodatne akcize dovešće do inflacije. To će opteretiti finansiranje, pa će praktično pogoditi sve slojeve stanovništva jednako, što je veoma loše" , smatra Ivanić.

Delegat iz reda hrvatskog naroda Branko Zrno rekao je da svako poskupljenje energenata, u ovom slučaju nafte, povlači sa sobom i ostala poskupljenja.

"Nije neophodno da novom cijenom nafte moramo ostvariti novi akcizni režim", naglasio je Zrno

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE