• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažno hapšenje Ratka Mladića

Predsjednik Nacionalnog komiteta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić demantovao je novinarske spekulacije da je uhapšen Ratko Mladić.

 Lažno hapšenje Ratka Mladića  Izvor: MONDO

Ministar Ljajić demantovao je vijesti koje su u ponedjeljak prenijeli neki mediji u Bosni i Hrvatskoj da je najtraženiji haški bjegunac Ratko Mladić uhapšen u Bosni i već prebačen na aerodrom u Tuzli.

"Navodi pojedinih bosanskih medija nisu istiniti", rekao je Ljajić za beogradske medije.

Ljajić je naveo da Ratko Mladić još nije lociran i dodao da se nada da će do kraja godine završiti u haškom zatvoru.

I Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, demantovao je novinarske spekulacije, ističući da bi se već saznalo da je Mladić uhapšen.

"Da je zaista tako kako se piše to bi značilo da smo ga već uhapsili i da se sada igramo. Ali to nije tačno, istina je da intenzivno tragamo za Mladićem" , rekao je Vekarić za beogradske medije.

Interesantno je da je bosanski internet dnevnik "Pincom.info" vijest o hapšenju Mladića postavio na svoje stranice - pri čemu se poziva na "neimenovane beogradske medije", mada nije registrovano da je bilo koji medij u Srbiji objavio takvu informaciju.

Na stranici bosanskog internet portala je postavljen i komentar posjetioca koji doslovno glasi:

"Ne mogu da vjerujem da neko vjeruje u ove vijesti. Gdje u Tuzlu? Autor teksta pojma nema da više nema američke ni Eufor baze kod Tuzle".

Politički magazin 60 minuta koji se emituje na TV Federacije BiH (FTV), nedavno je u specijalnoj emisiji objavio amaterske snimke, nastale u proteklih 12 godina, na kojima se vidi haški optuženik Ratko Mladić

Ljajić je za B92 rekao da vjeruje da će o snimcima Ratka Mladića biti riječi i na sastanku glavnog haškog tužioca Serža Bramerca sa ministrima Evropske unije.

"Možda je to urađeno da mi ne znamo, ali, nažalost, Ratko Mladić još  nije lociran, pa samim tim nije ni uhapšen, niti bi onda mogao biti izručen", kazao je Ljajić.

"Naprosto, nikud nas neće voditi to što ćemo svakodnevno komentarisati pisanje pojedinih medija. Mi smo fokusirani ka tome da se završi priča sa Haškim tribunalom, da preostala dva optuženika što prije budu izručena", rekao je on.

Mladić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Suđenje grupi od 10 optuženih za pomaganje u skrivanju Mladića počelo je ispočetka u aprilu poslije prekida koji je trajao više od godinu i po dana, pošto se Drugi opštinski sud dva puta oglašavao nenadležnim za vođenje tog postupka.

Optuženi su bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja i Ratko Vučetić, Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković. Optuženi su i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE