• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko piše svoje zaključke?

Šef OHR-a Valentin Incko suspendovaće zaključke NSRS kako bi spasao obraz OHR-a, piše “PressRS”.

 Incko piše svoje zaključke? Izvor: MONDO

Istovremeno, navodi ovaj list, tako će da smirio političke tenzije u BiH, jer će premijer RS moći da kaže da nije popustio pred ucjenama OHR-a, a bošnjački političari da su “natjerali" Incka da reaguje.

Zaključci Narodne Skupštine RS u vezi sa prenosom nadležnosti s entiteta na državnu BiH objavljeni su u Službenom glasniku RS, ali oni neće dugo ostati na snazi, jer će ih visoki predstavnik u BiH Valentin Incko do kraja sedmice poništiti, saznaje “PressRS!”

Visoki diplomata u BiH, tvrdi da za isti list će OHR donijeti nove zaključke u kojima će detaljno obrazložiti šta je to antidejtonsko i antiustavno u spornom dokumentu Skupštine RS, zbog kojeg su proteklih mjesec dana uzburkane političke strasti u cijeloj BiH.

Ipak, glavni cilj Inckovih zaključaka, dodaje isti izvor, jeste da se sačuvaju obraz i kredibilitet OHR-a, ali i smire političke tenzije

“Incko je, poslije nedjeljnog sastanka sa Dodikom i Čovićem u Banjaluci, nehotice rekao da će on imati vlastite zaključke kada oni skupštinski budu objavljeni u Službenom glasniku RS. Pošto je u ponedjeljak taj skupštinski akt osvanuo u ovom listu, on sada može da reaguje”, kaže sagovornik lista.

Još ističe da će na taj način Incko izaći u susret svim stranama.

“Srpski političari će moći javnosti da kažu da nisu popustili pred ucjenama OHR-a, a bošnjački da su ‘naterali’ visokog predstavnika da reaguje. I sam Incko će moći da kaže da autoritet visokog predstavnika nije poljuljan”, navodi ovaj izvor.

Tvrdi, takođe, da će predstavnici Evropske unije od domaćih političara, poslije predstojeće sjednice Savjeta za primjenu mira, zatražiti da rade punom parom kako bi se ispunili uslovi za zatvaranje OHR-a.

“ Političarima, bukvalno, neće biti dozvoljeno da odu na godišnje odmore! U BiH je na sceni veliki sukob između Evrope i Amerike. Amerikanci žele da održe tenzije, a Evropa da smiri situaciju, jer ne želi rasplamsavanje novih sukoba na svojoj teritoriji “, tvrdi sagovornik “Pressa RS!”

U cijelu priču, objašnjava on, uključio se lično Havijer Solana, koji je naredio Incku da u nedjelju bude u Banjaluci i sastane se sa krnjom “prudskom trojkom". Solana je razgovarao telefonom i sa Dodikom, Čovićem i Tihićem i od njih zahtijevao da postignu kompromis, otkriva isti sagovornik.

“Svi u BiH moraće da progutaju i neke gorke pilule, kaže ovaj diplomata, i dodaje da će u slučaju Srba to biti popuštanje po pitanju entitetskog glasanja. Ističe da Brisel ipak i pored velikih napora da se situacija na Balkanu ne komplikuje neće uspjeti u potpunosti da suzbije američki uticaj i njihove pokušaje da destabilizuju region.”

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE