• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH bliže "bijelom šengenu"

Usvajanjem zakona koji su uslovi i obaveza iz Mape puta približavaju BiH ukidanju viza i članstvu u EU, smatra portparol Havijera Solane

 BiH bliže "bijelom šengenu" Izvor: MONDO

Usvajanje četiri zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji su uslovi i obaveza BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, približavaju BiH ukidanju viza i članstvu u EU, rekla je Srni Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane.

"Smatramo da građani BiH imaju ista prava kao i sve ostale zemlje regiona. Prema tome ono što je važno jeste da političari donose mjere, ponekad pravnog a ponekad administrativnog karaktera kako bi ispunili neophodne uslove koji su isti za sve zemlje regiona", rekla je Galjakova.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče jednoglasno po hitnom postupku četiri zakona koji su uslovi i obaveza BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. Riječ je o Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakonu o graničnoj kontroli, Zakonu o kontroli kretanja oružja i vojne opreme i Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Galjakova je pozitivno ocijenila sastanak ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu na kome je izražena potpunu opredijeljenost za tranziciju OHR-a u pojačano prisustvo Unije u BiH čim bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova koje je postavio Savjet za implementaciju mira /PIK/.

Ministri inostranih poslova EU ponovili su podršku dijalogu o liberalizaciji viznog režima sa BiH, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom i pozvali Evropsku komisiju da što je prije moguće izađe sa zakonskim prijedlogom da bi se postiglo ukidanje viza do kraja 2009. godine sa onim zemljama koje ispune sve uslove iz mape puta.

"Evropska komisija pripremiće konačan izvještaj o napretku svake zemlje pojedinačno u ispunjenu uslova za ukidanje viza prije ljetne pauze, kako bi konačne odluke bile donesene do kraja godine“, istakla je Galjakova.

Ona je dodala da je suština u tome da će Evropska komisija analizirati svaku zemlju pojedinačno i u kojoj mjeri je ispunila uslove da bi na kraju izašla sa prijedlozima.

Na pitanje o konkretnijem vremenskom okviru za ukidanje viza za građane BiH, ona je ocijenila da tu treba biti veoma oprezan.

"Prije možda dva, tri ili mjesec dana BiH nije spadala u vodeće zemlje u regionu za ukidanje viza, ali BiH mora da donese još mjera i administravnih odluka u tom smislu. Mi bi voljeli da se to desi, a za sada ostaje da se vidi", zaključila je Galjakova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE