• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati iz Sarajeva sele u RS

Sarajevski Hrvati sreću traže u RS. Kao razlog navode neizdrživu atmosferu u gradu na Miljacki, koji, kažu, sve više podsjeća na Teheran.

 Hrvati iz Sarajeva sele u RS Izvor: MONDO

Predsjednik nevladine organizacije "Kroacija libertas" Leo Pločkinić tvrdi da je sve više hrvatskih porodica koje prodaju imovinu u federalnom dijelu Sarajeva i sele se u opštine Istočnog Sarajeva u Republici Srpskoj.

Naveo je podatak da se nekoliko Hrvata iz sarajevskog naselja Stup nedavno preselilo u Lukavicu ili druge opštine u sastavu Istočnog Sarajeva, jer se u federalnom dijelu više nisu osjećali sigurno.

"Kap koja je prelila čašu strpljenja i razumijevanja jeste ponašanje takozvane `vjerske policije`, po čijem nalogu je prije nekoliko dana iz BBI centra protjerana igračka u obliku svinje. To je možda najbolja slika savremenog Sarajeva koje se polako, ali sigurno, pretvara u evropski Teheran", rekao je Pločkinić za "Fokus".

On kaže da je šerijatsku policiju, koja nije nikakva novost u Sarajevu, organizovao i da je "vodi Nezim Halilović Muderis, glavni imam džamije Kralj Fahd".

"On je taj koji se otvoreno zalaže za uvođenje šerijata u BiH, koji je otvorenih ruku dočekao vehabije iz cijelog svijeta i svojim propovijedima u džamiji širi međunacionalu mržnju i netrpeljivost", tvrdi Pločkinić i dodaje da je Hrvatima u Sarajevu toga dosta i da su se zato odlučili "da sreću potraže na drugoj strani, ovaj put u Republici Srpskoj".

Izvori "Fokusa", bliski gradskim vlastima u Istočnom Sarajevu, navode da postoje određene informacije o tome da je u posljednje vrijeme nekoliko Hrvata kupilo stanove u nekoj od opština na teritoriji RS i da je, navodno, riječ o o ljudima, zaposlenim u federalnom Sarajevu.

Direktor Srednje škole "28. juni" u Istočnom Sarajevu Mladenka Pandurević rekla je "Fokusu" da u ovoj školi nastavu pohađa 39 đaka iz federalnog Sarajeva, najviše Hrvata.

"Imamo dosta đaka hrvatske nacionalnosti iz Vogošće, koji svakog dana putuju od kuće do učionice. Njihovi roditelji su insistirali na tome da djeca budu upisana u našoj školi, a ne negdje u federalnom dijelu Sarajeva, jer se, kako su sami priznali, tamo ne osjećaju bezbjednima", kaže Pandurevićeva.

Ona je ispričala da je prošle jeseni otac jedne učenice, Hrvat iz Vogošće, bukvalno kroz suze molio upravu škole da njegovom djetetu omoguće pohađanje nastave u Istočnom Sarajevu.

Kao obrazloženje, dodaje Pandurevićeva, on je naveo podatak da je njegova ćerka upisana u čisto bošnjački razred, pa je, poučen iskustvima drugih roditelja hrvatske nacionalnosti, svoju ćerku želio da poštedi verbalnih napada, kojima su bili izloženi drugi učenici Hrvati.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE