• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selektivnost i voluntarizam u "slučaju Dobrovoljačka"

Stopiranjem i provjerom potjernica u "slučaju Dobrovoljačka" Interpol u Lionu pokazao da u radu primjenjuje selektivnost i voluntarizam.

 Selektivnost i voluntarizam u "slučaju Dobrovoljačka" Izvor: MONDO

Poručio je ovo u pismu generalnom sekretaru Interpola u Lionu direktor Nacionalnog centralnog biroa Interpola Beograd Miloš Oparnica.

"Odluka o proveri je donesena samo na osnovu jedne strane pod velikim političkim pritiskom ministra bezbednosti BiH Tarika Sadovića. S naše strane, svaki pravnik bi se posramio ovakvim interpretacijama i konceptima bez značajnih izjava, bez ijedne činjenice", poručio je Oparnica u pismu Ronaldu Nobleu.

Oparnica je naveo da Interpol Sarajevo nije ispunio obavezu na osnovu članstva u Međunarodnoj kriminalističkoj policiji (ICPO) Interpola, jer Beogradu nije proslijedio identifikacione materijale za lica protiv kojih je dostavljen zahtjev za izdavanje međunarodnih potjernica, piše "Glas Srpske".

On je u pismu okarakterisao kao laž i nonsens Nobleuovu interpretaciju u vezi sa nadležnošću Haškog tribunala.

"Svaka zemlja ima suvereno pravo da krivično procesuira dela ratnog zločina i Tribunal nije viši sud, nego sud specijalizovan za procesuiranje ratnih zločina. Prema definiciji, ratni zločin nije krivično delo koje samo po sebi implicira politički karakter", naveo je Oparnica.

Podsjetio je Noblea da je upravo Lion bio taj koji je izdao i odobrio stotine potjernica za počiniocima ratnih zločina od Interpola Zagreb, Sarajevo i Beograd.

"Predlažemo da, ukoliko prihvatite zahtev Interpola Sarajevo da se zabrani distribucija ovih poternica, onda na osnovu iste pravne osnove trebate to isto uraditi i sa svim drugim poternicama Interpola Zagreb, Interpola Beograd, Interpola Sarajevo, u čijem se opisu činjenica nalazi ratni zločin, dok Kancelarija za pravna pitanja ne donese odluku", naveo je Oparnica.

Portparol MUP-a Srbije Suzana Vasiljević navela je da je pismo direktora Interpola Beograd proslijeđeno i Interpolu u Sarajevu i Zagrebu i da se još čekaju odgovori.

Generalni sekretarijat Interpola u Lionu stopirao je zahtjev Interpola Beograd za raspisivanje potjernica protiv 13 lica osumnjičenih za ratni zločin nad pripadnicima JNA 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, dok ih ne provjeri njihova kancelarija za pravna pitanja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE