• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši AID-ovac u Sipi?

Nekadašnji pripadnik bošnjačke tajne službe AID zaposlen u banjalučkoj kancelariji Sipe, tvrdi "Fokus.“

 Bivši AID-ovac u Sipi? Izvor: MONDO

Džemal Sefer, koji je , kako piše ovaj list, bio perjanica ratnohuškačkog novinarstva u BiH, zaposlen je u banjalučkoj kancelariji Agencije za istragu i zaštitu BiH (Sipa).

Ovom banjalučkom dnevniku u banjalučkoj kancelariji Sipe rečeno da je Sefer već duže na bolovanju i da ne znaju kada će se vratiti, dok dobro upućeni izvori lista navode da je on glavni izvor političkog magazina "60 minuta" Federalne televizije.

List napominje da je Sefer u ratu radio za nedjeljnik "Bošnjak" u kojem je 8. avgusta 1995. godine objavio i reportažu o "oslobođenju" Donjeg Vakufa pod naslovom "Razvalili smo južnu granicu vlaške republike".

Predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Mirko Okolić kaže da je očigledno da u Sipi rade bivši službenici AID-a i da sumnjiva ratna prošlost za mnoge, očigledno, nije bila nikakva prepreka.
Prema njegovim riječima, nedopustivo je da ratna prošlost bude prepreka za zasnivanje radnog odnosa, ne samo u Sipi, već i u drugim agencijama za predstavnike srpskog, pa i hrvatskog naroda, dok su Bošnjaci, izgleda, oslobođeni tog tereta.

Okolić je rekao da to u startu baca sjenku sumnje na rad cijele službe, jer je teško očekivati da će bilo ko u Republici Srpskoj imati povjerenja u Agenciju.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić upotorio je da je više od 500 kadrova bivšeg AID-a zaposleno u raznim bezbjednosnim službama i ustanovama BiH i naglasio da je riječ o dobro obučenim obavještajnim operativcima.

Margetić kaže da ti operativci i dalje djeluju kao nekadašnja služba AID, odnosno kao paraobavještajna infratsruktura, koja je podređena, za sada nepoznatom koordinacionom centru.

"Ono što je opasno jeste činjenica da ta AID-ova mreža u bezbjednosnom sistemu BiH nije podređena niti odgovara legalnim institucijama sistema, nego je riječ o paraobavještajnoj mreži, usko povezanoj s organizovanim kriminalom i međunarodnim terorizmom", naveo je Margetić i dodao da je radi se o obavještajnom podzemlju u strukturama legalnih bezbjednosnih agencija.

Radislav Jovičić, koga je sa funkcije načelnika Službe za podršku u Sipi smijenio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obrazloživši tu odluku saznanjima da se Jovičić bavio špijuniranjem zvaničnika OHR, rekao je "Fokusu" da su optužbe protiv njega potpuno neutemeljene i da je njegova biografija "čista kao suza".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE