• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robinson: Hag očekuje Mladića i Hadžića

Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson ne može garantovati da će Mladić i Hadžić biti uhapšeni i da će im se suditi prije zatvaranja tribunala.

 Robinson: Hag očekuje Mladića i Hadžića Izvor: MONDO

Govoreći o tome šta bi se moglo desiti ako Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni prije zatvaranja tribunala, planirano za narednu godinu, Robinson je rekao da Savjet bezbjednosti UN radi na uspostavljanju stalnog mehanizma koji će biti u mogućnosti da sudi dvojici optuženika koji su još na slobodi.

"Kada budem predavao sljedeći izvještaj Savjetu bezbjednosti u novembru ili decembru, ta pitanja biće riješena", rekao je Robinson za "EuroBlic".

On je rekao da ne očekuje da će Haški tribunal biti zatvoren naredne godine, što znači da će biti potrebno tražiti godišnje produžetke mandata.

Govoreći o smiještanju arhive Tribunala nakon njegovog zatvaranja, Robinson je naveo da je to pitanje o kojem će se odlučivati u Savjetu bezbjednosti, ali da je iz Saveza logoraša u BiH čuo i prijedlog da se arhiv smjesti u BiH, možda čak u Sarajevo, pod nadzorom agencije UN.

"Za Savjet bezbjednosti privlačna je i varijanta da arhiv bude smješten u neko međunarodno tijelo, kao što je Međunarodni krivični sud u Hagu ili u agenciji UN, kakva recimo postoji u Beču. Odluka o tome biće donesena prije kraja ove godine", rekao je Robinson.

On je potvrdio da će suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću početi u septembru, dodavši da je ovo suđenje sada u pretpretresnoj fazi, koja će biti završena do septembra, kad počinje pretresna faza.

Govoreći o slučajevima "Dobrovoljačka ulica" i "Tuzlanska kolona", u kontekstu saradnje Srbije i BiH, Robinson je izrazio razočarenje što ovo pitanje još nije riješeno.

"To je tužilačka stvar i ako postoji uloga Tribunala u ovome, onda bi to bila uloga tužilaca. Rekao sam da ću tužiocu prenijeti informacije koje su mi dostavljene tokom boravka u BiH", rekao je predsjednik Haškog tribunala.

Na pitanje treba li produžiti mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u BiH, Robinson je ocijenio da je prisustvo međunarodnih sudija u BiH od vitalnog značaja.

"Mi to vidimo kao proces i svjesni smo da će u određenom trenutku Vijeće za ratne zločine činiti domaće sudije. Međutim, do te faze još nije došlo, pa sam lobirao za produžetak mandata stranim sudijama i upravo ovakav stav sam saopštio i visokom predstavniku u BiH", rekao je Robinson.

On je dodao da je podstakao članove Predsjedništva BiH da marljivo rade i pokušaju postići konsenzus o tom pitanju, a ne da dozvole ličnim stavovima da nadjačaju interese zemlje.

"Možda sam vječiti optimista, ali se ipak nadam da će jednog dana biti postignut konsenzus, koji će biti u korist produžetka mandata", rekao je Robinson.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE