• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad Doboj kreditira ugrožene u poplavama

Autori mondo.ba Autori SRNA

Gradski odbornici donijeli odluku da sa 10 miliona KM kreditnih sredstava pomognu građanima, preduzećima i gazdinstvima u Doboju koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama

 Grad Doboj kreditira ugrožene u poplavama Izvor: Petar Stojanović - MONDO

Izvor: Petar Stojanović - MONDO

Grad Doboj ima namjeru da sa 10 miliona KM kreditnih sredstava pomogne građanima kojima su stambeni objekti poplavljeni, te čija su preduzeća i poljoprivredna gazdinstva pretrpjela štetu u majskim poplavama.

Nakon dvočasovne rasprave skupštinska većina, odbornici SDS-a, SDP BiH, DNS-a i tri nezavisna odbornika, usvojili su Odluku o kreditnom zaduženju grada Doboja u iznosu od 10 miliona KM, sa godišnjom kamatom do sedam procenata i rokom otplate od 10 godina.

Gradonačelnik Obren Petrović kazao je da je predložio kreditno zaduženje nakon što je "dugo razmišljao i dugo raspravljao s bankarima" i s obzirom na to da nije "našao nikakav drugi način da se pomogne građanima", te dodao da vaučeri Vlade RS od 5.000 KM nisu dovoljni za ugrožene građane.

On je pojasnio da bi od kredita fizička lica dobila do 1.000 KM pomoći, samostalni preduzetnici do 5.000 KM, a privredna društva do 10.000 KM, odnosno od 10 miliona KM kredita za fizička lica otišlo bi do četiri miliona KM, za samostalne zanatske i trgovinske radnje do 2,5 miliona KM, za društva s ograničenom odgovornošću do 2,5 miliona KM i poljoprivredna gazdinstva do milion KM.

Šest odbornika SNSD-a i dva odbornika SP-a bili su uzdržani, jer sumnjaju u način raspodjele novca.

"Mi nismo glasali za zato što nemamo povjerenja u način utroška tih sredstava. Dosad je iskustvo reklo da je način na koji je trošen novac koji je dobijen iz kredita u najmanju ruku upitan. Podržavamo da se građanima pomogne, ali s vrlo preciznim i jasnim kriterijima i na način da to bude dostupno svima, kako bi svaki građanin taj kredit mogao kontrolisati", izjavio je Danijel Gajić, odbornik SNSD-a.

Srđan Todorović, odbornik SP-a, kazao je da postoje međunarodni kreditori koji daju kredite pod povoljnijim uslovima nego što je predviđeno odlukom.

"Bojimo se da se ovaj kredit ne iskoristi za finansiranje predizborne kampanje, kao što su korišteni i prethodni krediti", kazao je Todorović.

Odbornici skupštinske većine ne dijele njegovo mišljenje i ne sumnjaju u način raspodjele novca, te smatraju da bi privrednicima pomoć od grada u iznosu do 5.000 KM dobrodošla.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE