• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši RS: Hašku arhivu i u Banjaluku!

Savez logoraša Republike Srpske protivi se da Hag ustupi kopiju arhive Sarajevu, jer ista bi onda trebalo da bude proslijeđena i u Banjaluku.

 Logoraši RS: Hašku arhivu i u Banjaluku! Izvor: MONDO

Srpski logoraši su protiv toga da se kopija arhive Haškog tribunala ustupi Sudu BiH u Sarajevu, a ukoliko takva odluka, ipak bude donesena smatraju da ista kopija treba da bude proslijeđena i u Banjaluku, izjavio je predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

"Proslijeđivanje haške arhive Sudu i Tužilaštvu BiH predstavljalo bi nastavak opstrukcije procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima, jer nam je dobro poznato kakvi ljudi tamo rade", rekao je Dukić Srni, komentarišući to što su gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson juče postigli načelan dogovor o prenošenju sertifikovane kopije arhiva ovog suda u Sarajevo.

Dukić je napomenuo da se do sada vršila nezapamćena opstrukcija u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije, istakavši da se može zamisliti do kakve bi opstrukcije došlo u slučaju da se ta ista dokumentacija prenese u Sarajevo.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Pantelija Ćurguz izjavio je da se BORS protivi ustupanju kopije arhive Haškog tribunala Sarajevu, jer je to u funkciji skrivanja istine o ukupnim ratnim dešavanjima na prostoru BiH.

"Sve što se dešava u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina u Hagu i Sudu BiH je u službi projekta po kome Srbe treba po svaku cijenu prikazati kao zločince, a srpski narod kao genocidan", rekao je Ćurguz Srni, komentarišući to što su gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson juče postigli načelan dogovor o prenošenju sertifikovane kopije arhiva ovog suda u Sarajevo.

Ćurguz je rekao da BORS svakodnevno radi na konstituisanju Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina na profesionalnoj i patriotskoj osnovi, istakavši da bi ova institucija bila u funkciji sprečavanja zloupotreba i praćenja svih predmeta.

"Ako se na kraju donese odluka da kopija arhiva Haškog tribunala treba da ide u Sarajevo, onda je sasvim normalno da ista takva kopija bude proslijeđena u Banjaluku", zaključio je Dukić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson postigli su u utorak u Sarajevu načelan dogovor o prenošenju sertifikovane kopije arhiva ovog suda u Sarajevo. Sudija Robinson podržao je zahtjev za prenos kopije arhiva kao projekt na kojem će Haški sud i Grad Sarajevo zajednički raditi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE