• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckova odluka o RS "na čekanju"

Javnost sa nestrpljenjem očekuje reagovanje visokog predstavnika u vezi sa stupanjem na snagu spornih zaključaka Skupštine RS.

 Inckova odluka o RS "na čekanju" Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko oglasiće se u petak u vezi sa objavljivanjem zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o efektima nadležnosti prenesenih sa RS na BiH u "Službenom glasniku RS", saznaje Srna iz izvora bliskog OHR- u.

Zaključci su objavljeni u ponedjeljak, 15. juna, nakon čega je iz OHR-a saopšteno da će Incko razmotriti dalje korake, povodom njihovog objavljivanja.

Međunarodni predstavnik u BiH, međutim, nije želio da potvrdi da li će, kada i koje odluke donijeti u vezi sa zaključcima Skupštine RS.

Na pitanje da li će sve biti poznato do kraja ove sedmice i redovne sjednice Savjeta za provođenje mira na nivou ambasadora u petak, 19. juna, Incko je ponovio da su konsultacije u toku i da rješenja sazrijevaju.

Incko je rekao da je dobro procijenio kada je uputio pismo Skupštini, a da će se tek vidjeti šta će biti sljedeći. Visoki predstavnik u BiH izjavio je da očekuje smirivanje političke situacije u BiH.

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš izrazio je uvjerenje da će se vrlo brzo naći rješenje situacije nastale nakon usvajanja zaključaka Narodne skupštine Republike Srpskeo efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH.

"Imali smo cijeli niz razgovora sa predstavnicima RS u kojima smo se veoma trudili da pojasnimo šta je to što je naša zamjerka tim zaključcima“, rekao je Ingliš novinarima u Sarajevu za vrijeme prijema povodom edukacije pripadnika Oružanih snaga BiH u SAD.

Ambasador SAD u BiH naveo je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko veoma marljivo radi na pronalaženju rješenja u vezi sa pitanjem zaključaka Narodne skupštine RS.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da "prudska trojka" nastavlja sa radom.

"Da li će to ubuduće biti četvorka ili nešto drugo, to je stvar naših dogovora", rekao je Čović.

On je najavio da bi naredne sedmice "prudska trojka" trebalo da se sastane u organizaciji OHR-a da bi osmislila koncepciju daljeg djelovanja.

"Nadam se da će se naredne sedmice postići neki kvalitetan dogovor, prije sjednice Savjeta za provođenje mira", rekao je Čović, izrazivši očekivanje da će se smiriti politička situacija u BiH.

Lider SDA Sulejman Tihić ponovo je pozvao međunarodnu zajednicu da, kako je naveo, "zaustavi antidejtonsko djelovanje i govor mržnje lidera SNSD-a i premijera RS Milorada Dodika".

"Kada se to uradi, onda će biti nastavljeni razgovori. Jasno sam rekao da RS ne može niko ukinuti bez volje njenih političkih predstavnika, ali je antidejtonsko djelovanje ako se nešto radi protiv BiH", rekao je Tihić.

On je istakao da Incko mora da sankcioniše antidejtonsko djelovanje i zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, jer je to njegova obaveza.

Iako je Valentin Incko 25. maja pismeno zatražio od ove institucije da do 11. juna zaključke poništi, to se nije dogodilo. Naprotiv, oni su u ponedjeljak objavljeni u "Službenom glasniku" RS, čime su i formalnopravno stupili na snagu.

Sporni zaključci o efektima prijenosa nadležnosti sa entiteta na državu nazvani "antidejtonskim" i "antiustavnim" tako su postali predmetom spora, a iz Kancelarije za odnose s javnošću OHR-a rečeno je da Incko "i dalje razmatra svoje buduće korake".

Deutsche Welle javlja, pozivajući se na diplomatske izvore, kako je visoki predstavnik spreman upotrijebiti bonska ovlašćenja i poništiti zaključke NSRS, ali da se tome protivi evropski izaslanik za sigurnost i spoljnu politiku Havijer Solana.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE