• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milan Gvero privremeno na slobodi

Milan Gvero, penzionisani general Vojske RS, biće privremeno pušten na slobodu, odlučilo sudsko vijeće Haškog tribunala

 Milan Gvero privremeno na slobodi Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrio je Milanu Gveri, bivšem pomoćniku Ratka Mladića u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), da bude pušten na privremenu slobodu najduže tri sedmice, saopštila je na redovnom brifingu za novinare portparol Sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić.

"General Gvero, kome se sa još šestoricom oficira policije i Vojske RS sudi za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine, moći će da bude na privremenoj slobodi u razdoblju između 30. juna i 30. avgusta, a tačno vrijeme kada će biti privremeno pušten naknadno će biti određeno", rekla je Jelačićeva, dodavši da je osnov za puštanje "humanitarni".

Ona je navela da je, prema poslednjem medicinskom izveštaju, koji je dostavljen danas, zdravstveno stanje optuženog bivšeg načelnika službe Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića poboljšano u odnosu na prošlu nedjelju, odnosno da je u stanju da bude prevezen u sudnicu, da sjedi i da učestvuje u postupku u trajanju od najmanje sat vremena.

Jelačićeva je najavila da će narednog četvrtka, 25. juna, biti održana statusna konferencija u predmetu protiv bivšeg Mladićevog pomoćnika za bezbjednost i obavještajne poslove u Glavnom štabu VRS Zdravka Tolimira.

Narednog dana, 26. juna, biće održano saslušanje povodom zahtjeva hrvatskog generala Ante Gotovine da se pred Opštinskim sudom u Zagrebu obustavi postupak protiv člana tima njegove odbrane Marina Ivanovića.

Ivanović je krajem aprila prošle godine optužen da je uništavao ili prikrivao arhivsku građu u kojoj su i neki dokumenti koje haško tužilaštvo već duže vrijeme traži od Hrvatske, a Sudsko vijeće je pozvalo predstavnika Vlade Hrvatske da učestvuje u ovoj raspravi.

Na pitanje o pozadini informacije o produženju mandata međunarodnih sudija i tužilaca pri Sudu BiH, Jelačićeva je odgovorila da i Sud i kancelarija tužioca imaju i domaće i međunarodno osoblje.

"U vrijeme kada je institucija ustanovljena, 2004. godine, postojala je procjena da će do prelaza sa mješovite na potpuno nacionalnu instituciju doći za pet godina. I predsjednik suda i glavni tužilac, kao i članovi međunarodne zajednice, složili su se da još postoji potreba za međunarodnim sudija i tužiocima", rekla je Jelačićeva.

Ona je dodala da je Tribunal takođe u posljednje dvije godine u više navrata podržao produženje ovih mandata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE