• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH pred socijalnim nemirima

Ukoliko Vlada FBiH ne povuče Prijedlog interventnog zakona, protesti koji su najavljeni prerašće u socijalne nemire.

 FBiH pred socijalnim nemirima Izvor: MONDO

Savez ratnih vojnih invalida BiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Unija nezavisnih sindikata Federacije zatražili su od Vlade FBiH da donese odluku o povlačenju interventnog zakona kojim se predviđa smanjenje javne potrošnje ili će biti organizovani masovni protesti ispred zgrade Vlade u Sarajevu.

Kako je potvrdio Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, na ulicama Sarajeva naći će se borci, penzioneri, radnici, socijalne kategorije stanovnika, s obzirom na to da su prijedlogom ovog zakona, koji predviđa smanjenje od deset odsto, svi oštećeni.

Biber kaže da prvenstveni problem leži u činjenici da Prijedlog interventnog zakona nije ustavan, jer nema uporište u Ustavu FBiH.

"Vlada FBiH predložila je interventni zakon koji derogira ustavni poredak FBiH. To je nelegalan čin. Svi su shvatili o čemu se radi. Želja nam je da zaustavimo nelegalno i nedemokratsko vladanje ove vlade", rekao je Biber za banjalučki "Fokus".

On je objasnio da bi u slučaju usvajanja ovog zakona bili oštećeni svi građani.

"Način na koji se donosi ovaj zakon jeste sporan, jer Ustav FBiH ne poznaje ovakvu formu zakona. Oštećeni su radnici, penzioneri, korisnici socijalnih primanja, ali i svi građani. Sasvim je realno da dođe do haosa i nemira. Sindikat je donio odluku da će početi sa štrajkom od dva sata dnevno, ali ukoliko to ne bude davalo rezultate, stupićemo u generalni štrajk koji će prerasti u veće razmjere", rekao je Biber.

On je napomenuo da se takav princip vladanja mora zaustaviti i realnim sredstvima pronaći rješenja koja će svima pomoći.

"Vlada FBiH svoju prethodnu nesposobnost nastoji prikriti donošenjem ovog zakona, što je van pameti. Kolegijum Parlamenta FBiH uopšte nije upoznat s ovakvim nastojanjima, što znači da Vlada FBiH sve radi na svoju ruku", rekao je Biber.

Glavni odbor SSSBiH ocijenio je da je interventni zakon nasrtaj na prava radnika suprotno međunarodnim konvencijama i domaćem zakonodavstvu.

Sve članice Unije nezavisnih sindikata FBiH danas će petominutnim štrajkom upozorenja izraziti neslaganje s Prijedlogom interventnog zakona.

"Bude li potrebno, automobilima ćemo paralisati saobraćaj u Sarajevu i cijeloj BiH. Tada u pitanju neće biti kriza već kolaps i potpuna katastrofa. Pitanje je hoće li sindikati uspjeti zadržati ljude da ne stupe u nešto što je mnogo agresivnije, u nešto što se zove revolucija, a ne samo nemiri i protesti", upozorio je Jovan Milić, predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH i Savez ratnih vojnih invalida za danas su najavili masovne proteste ispred Vlade i Parlamenta FBiH.

"Ukoliko Vlada ne donese odluku kojom se iz ovog zakona izuzimaju šehidske porodice i RVI ponoviće se mart 2002. godine", naveli su u ovoj organizaciji.

Prijedlogu interventnog zakona usprotivili su se i penzioneri, jer predviđa vraćanje penzija na nivo iz decembra 2008. godine, uz dodatno smanjenje od deset odsto.

"Ako se to desi, organizovaćemo proteste u pet najvećih gradova u FBiH", rekao je Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE