• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckova ostavka zbog tenzija sa Briselom?

Neimenovani zvaničnik EU negirao da je Incko spreman dati ostavku, jer ne želi da popusti pritiscima Havijera Solane.

 Inckova ostavka zbog tenzija sa Briselom? Izvor: MONDO

Bonska ovlaštenja su pod jurisdikcijom OHR-a i ona su odgovornost visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, izjavio je Srni neimenovani zvaničnik EU odbacujući tvrdnje federalnih medija o navodnom sukobu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane i Incka.

"Stav EU oduvijek je bio da su razgovor i kompromis najbolji za dugoročno rješavanje političkih problema“, naglasio je on i dodao da Solana i Incko razgovaraju telefonom veoma često, da su u stalnom kontaktu i da je Solana tako radio i sa prethodnim visokim predstavnicima u BiH.

Ovaj zvaničnik je podsjetio i naglasio da Solana potpuno podržava Incka, što je činio od samog početka, kao i svih 27 članica EU.

Na pitanje o navodnim nesuglasicama Solane i Incka oko upotrebe bonskih ovlaštenja on je ponovio da su njih dvojica u stalnom kontaktu, da tu nema poteškoća i da je to pitanje je jasno.

"Odgovornost za cijelu sitaciju u BiH ne snosi međunarodna zajednica, već lokalni politički lideri. Sve te probleme ne stvaraju međunarodni zvaničnici, već lokalni politički lideri“, rekao je ovaj evropski zvaničnik.

Podsjećajući da je Solana bio taj koji je predložio postavljenje Incka za visokog predstavnika u BiH on je istakao da su i ministri inostranih poslova EU na nedavnom sastanku u Luksemburgu potvrdili svoju podršku Incku.

"Ja ne znam odakle dolaze te glasine da postoje neki sporovi ili teškoće između njih", rekao je Srnin izvor u EU.

Federalni mediji danas su pod naslovom "Incko zaratio sa Solanom" objavili da je Incko spreman na ostavku jer nije voljan da popusti pritiscima iz Solaninog kabineta da ne poseže za bonskim ovlašćenjima.

"Iz Solaninog kabineta pozivi prema Incku su svakodnevni i vrlo česti, sa uvek istom porukom - bonska ovlašćenja ne smiju biti korišćena, zaključci Narodne skupštine Republike Srpske ne smiju biti poništeni, već se mora tražiti političko rješenje", piše "Dnevni avaz" pozivajući se na diplomatske izvore.

Visoki predstavnik trebalo bi da objavi odluku o tome koje će mjere preduzeti nakon što je Narodna skupština RS objavila zaključke o prenosu nadležnosti sa RS na BiH u "Službenom glasniku".

Incko tvrdi da su ti zaključci antidejtonski i usmjereni na pokušaje slabljenja BiH, zbog čega je tražio njihovo poništavanje.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE