• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžićeva odbrana dobija intrigantne podatke?

Odbrana bivšeg predsjednika RS očekuje nove podatke od 25 zemalja, koji će objasniti kako je počeo rat u BiH i ko ga je izazvao.

 Karadžićeva odbrana dobija intrigantne podatke? Izvor: MONDO

Odbrana Radovana Karadžića ima nagovještaja da će od zemalja, kojima je Karadžić uputio zahtjeve za dostavljanje dokumenata potrebnih za njegovu odbranu pred Haškim tribunalom, dobiti podatke koji će biti jako interesantni.

Beogradski advokat Goran Petronijević, član tima Karadžićeve odbrane, rekao je Srni da se od 25 zemalja, među kojima su i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, kojima se upućuju zahtjevi, očekuju kvalitetni i korisni podaci za čitav postupak i za razjašnjavanje situacije o uzrocima izbijanja rata u BiH.

"Tu će biti dosta stvari koje objašnjavaju kako je počeo rat i na koji način. Ubijeđeni smo da ćemo pokazati ono što se dogodilo, a to je da je taj rat izazvan i da se 15 godina prije nesrećnih događanja u BiH znalo da će do tog rata doći, te da je svjesno projektovan sukob zarad raspada Jugoslavije", rekao je Petronijević.

On navodi da su analize i analitički podaci obavještajnih službi velikih zemalja 15 godina prije sukoba u bivšoj Jugoslaviji predvidjeli da će doći do raspada Jugoslavije i da će upravo u BiH doći do krvavog rata, u čemu su se svi saglasili.

"Prema tome, ako su to svi znali 15 godina prije izbijanja rata, sad treba da bude Radovan Karadžić kriv za ono što se dogodilo. To je sve unapred projektovano, svi ti ljudi, žrtve, nesreće, paljevine, uništavanje materijalnih dobara u BiH sa bilo čije strane. I to je suština koju ćemo pokazati", rekao je on.

Petronijević nije mogao da kaže od kojih država očekuje da će dobiti najkvalitetnije podatke da se ne bi "unosila zla krv među njima", ali ako bude potrebno da se "razvije takmičarski duh, onda će reći".

Što se tiče zahtjeva da se kao svjedok sasluša nekadašnji prvi visoki predstavnik u BiH Karl Bilt, koji je sada šef švedske diplomatije, Petronijević je rekao da će tim za odbranu sukoro imati podatke o tome ko će i kada otići da razgovara sa Biltom.

On je naveo da nema nikakvih rokova da zemlje odgovore na Karadžićeve zahtjeve, ali da su zamoljene da to bude u što kraćem roku.

Petronijević je naveo da će na osnovu dokumenata i podataka, koji se budu dobili od tih zemalja, Karadžićeva odbrana eventualno moći da odluči da li će i koga od svjedoka pozvati.

"Imamo određenu viziju, ali je rano o tome govoriti. Ne možemo govoriti o imenima svedoka, pre nego što tu listu obelodanimo sudu i tužilaštvu", rekao je on.

Očekuje se da će biti dobijeni podaci i o naoružavanju muslimana u BiH, jer su podaci jednog broja zemalja upravo vezani za njihovo tajno naoružavanje, što je, kako kaže Petronijević, bilo javna tajna.

"Tražili smo analitičke podatke obaveštajnih službi pet velikih zemalja. Kada se to uporedi, može jasno da se vidi da 15 godina pre događanja, oni znaju šta će se dogoditi“, rekao je Petronijević.

Karadžić svoje zahtjeve za dokumentacijom šalje na adrese 25 država, među kojima su i zemlje stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, ali i one koje su na bilo koji način učestvovale u događajima na prostorima bivše Jugoslavije ili iz kojih su dolazili visoki predstavnici i diplomate koje su bile u Kontakt-grupi i slično. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE