• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: BiH za regionalnu saradnju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je u petak da proširenje Evropske Unije za zemlje zapadnog Balkana nema alternativu.

 Radmanović: BiH za regionalnu saradnju Izvor: MONDO

"Zato mi moramo zajedno još snažnije pokucati na evropska vrata ako želimo ući unutra, samo tako ona će se otvoriti i nama , zemljama poslednje neintegrisane regije u Evropi. U protivnom, propustili bi priliku koja nosi niz izazova , ali i šansi da konačno iza sebe ostavimo prošlost i zajedno zakoračimo u novu evropsku budućnost ", rekao je Radmanović na 16. Samitu predsjednika zemalja centralne i jugoistočne Evrope koji se održava u Novom Sadu.

On je dodao da je BiH dosljedno opredijeljena za regionalnu saradnju kao jedini način rešavanja svih pitanja između susjednih i geografski bliskih zemalja i da nastoji da uskladi svoje djelovanje na planu regionalne saradnje sa opštim međunaronim i prije svega evropskim opredjeljenjima i široko prihvaćenim standardima.

Radmanović je ocijenio da su u proteklim godinama u regionima centralne i jugoistočne Evrope pokrenuta i riješena mnoga pitanja međusobne saradnje zemalja, od infrastrukture, parlamentarne saradnje i političog dijaloga na najvišem nivou, do odpočinjanja rješavanja i onih otvorenih pitanja oko kojih se svi ne slažu .

"Mi ne krijemo da postoji još dosta otvorenih pitanja između naših zemalja, ali i spremnosti i volje da se ona na opšte zadovoljstvo rješavaju u interesu svih zemalja učesnica , samo tako moći ćemo odgovoriti izazovima koji stoje pred našim zemljama", poručio je on.

Radmanović je u obraćanju učesnicima samita naglasio da je BiH odlučno opredjeljena za evropske i evroatlanske interacije, uz ocjenu da je to prilika koju BiH neće propustiti bez obzira na izazove, teškoće i neslaganja koja se pojavljuju na tom putu.

On je podsjetio da je BiH prošle godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanje sa EU i izrazio nadu da će ratifikacija tog sporazuma u zemaljama članicama Unije biti završena tokom naredne godine .

"Uvjereni smo da ove godine može doći do ispunjenja ciljeva i uslova koje je pred nas postavio Savjet za imlementaciju mira u BiH, nakon čega bi došlo do transformacije Kancelarije visokog predstavnika /OHR/ u specijalno predstavništvo EU", rekao je Radmanović uz ocjenu da bi na taj način bio odstranjen skepticizam koji postoji u BiH i kod predstavnika međunarodne zajednice u pogledu konačne budućnosti zemlje

"To bi bio jasan znak da BiH kao suverena, demokratska država bez OHR-a ravnopravno konkuriše drugim zemljama iz našeg regiona u procesu evroatlanskih integracija i na taj način bi stekli uslove za predaju aplikacije za kandidatski status i tako poboljšali svoje šanse ka punopravnom članstvu u EU", zaključio je on.

Radmanović je na samitu evropskih lidera u Novom Sadu poručio da se građani BiH sa razlogom nadaju da će odmah po ispunjavanju uslova iz "mape puta" u drugoj polovini ove godine, već početkom naredne godine doći do ukidanja viznog režima za građane BiH, istovremeno kada i drugim zemljama iz regiona .

On je rekao da globalana ekonomska kriza ostavlja snažne posledice na ekonomiju BiH i da će dovesti do usporavanja ekonomskog rasta , gubljenja radnih mjesta i povećavanje stope siromaštva.

Uticaj krize je, upozorio je Radmanović, doveo do značajnog pada izvoza , smanjenja kreditne aktivnosti komercijalnih banaka , pada fiskalnih prihoda od indirektnih poreza i smanjenja doznaka iz inostranstva, koje su za BiH veoma značajne kao relativno pouzdan izvor spoljnog finansiranja.

On je rekao da su Savjet ministara BiH, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH, kao i Centrala banaka BiH preduzeli niz mjera koje su usmjerene na očuvanje kontinutiteta makroekonomske stabilnosti i podržavanje održivog razvoja, te da je postignut i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o stend baj aražmanu od 1, 2 milijarde evra za naredni trogodišnji period.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE