• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Primjena bonskih ovlaštenja bi produbila krizu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da evenutalna primjena bonskih ne bi smirila strasti već produbila krizu.

 Primjena bonskih ovlaštenja bi produbila krizu Izvor: MONDO

"Primjena ovlaštenja nekoga stranca, bez obzira ko je to i ko mu ih je dao, na kraju prve decenije 21. vijeka u demokratskoj Evropi potpuno je neprimjerena i smiješna", rekao je Radmanović Srni u Novom Sadu, gdje se održava 16. Samit lidera centralne Evrope.

On smatra da je od međunarodne zajednice dobrodošla savjetodavna, dobronamjerna, investiciona pomoć, dok je naredbodavna anahrona i mora prestati.

"Nadam se da je to već završena faza pritisaka međunarodne zajednice, odnosno naredbodavnog odnosa međunarodne zajednice u BiH i bilo gdje u Evropi", istakao je Radmanović i napomenuo da je BiH jedina zemlja u Evropi koja ima međunarodnu upravu, istakavši da je to tako "sviđalo se to nekome ili ne",

Radmanović je ocijenio da su poboljšani odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske.

"Ako se opredijelimo za put prema EU ne možemo i ne smijemo zanemariti dobrosusjedske odnose, jer su oni uslov za EU i mislim da su na višem nivou", ocijeno je Radmanović.

Radmanović je rekao i da je zadovoljan ostvarenim kontaktima i razgovorima na Samitu šefova država centralne Evrope u Novom Sadu i da su teme o kojima se razgovara na ovom skupu - ekonomska kriza, energetika i proširenje izuzetno bitne kako za BiH, tako i za ostale države zapadnog Balkana.

"BiH je danas dobila veliku podršku državnika srednje Evrope kada je riječ o njenom putu prema EU. Svi se slažu da treba ići ka proširenju EU, odnosno da joj pristupi cijeli zapadni Balkan. Razumljivo je da se prije toga moraju ispuniti uslovi i ciljevi koje postavlja Evropska komisija", istakao je Radmanović.

On je napomenuo da se, kada je riječ o energetici, BiH imala čime pohvaliti, naglasivši da je BiH "jedina država u regionu koja izvozi struju" i da je od 4 050 megavata, koliko je instalisana snaga, moguće napraviti još tri puta toliko, ako bude investitora.

Prema njegovim riječima, Slovenija je pokazala izuzetan insteres za investiranje u energetiku.

"Predsjednik Slovenije Danilo Tirk izrazio je mišljenje da svi u regionu treba da se angažuju da se investiraju sredstva u energetiku u BiH. Jer, kako je rekao Tirk, nije samo šansa za BiH nego i za sve one u regionu koji u to investiraju", zaključio je Radmanović.

On je naveo da je Samit izuzetno koristan, jer razgovaraju predsjednici zemalja koje stoje u redu za EU i šefovi država stalnih članica EU.

"Bilo je i državnika koji su govorili da ih je kriza mimoišla, ali je većina ozbiljno govorila o krizi, a među njima i ja, jer je ona itekako pogodila BiH", kaže Radmanović.

Radmanović razgovarao sa Fišerom i Kačanjskim

BiH je pred predstojeću sjednicu Savjeta za provođenje mira (PIK) posebno angažovana i politički aktivna u ispunjavanju uslova koje je PIK postavio pred nju, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u razgovoru sa predsjednikom Austrije Hajncom Fišerom na margini Samita zemalja centralne Evrope u Novom Sadu.

U saopštenju iz Predsjedništva BiH navodi se da su Radmanović i Fišer razgovarali o stepenu razvijenosti bilateralnih odnosa i saradnji BiH i Austrije.

Radmanović je dodao da BiH računa na podršku Austrije u vezi sa liberalizacijom viznog režima za građane BiH.

Fišer je dao punu podršku BiH na tom planu i naglasio da je u interesu Austrije, EU i BiH da budu ispunjeni svi uslovi na njenom putu ka EU.

On je dodao da Austriju posebno zanima BiH radi daljeg jačanja dobre bilateralne saradnje.

Na margini Samita Radmanović je sa predsjednikom Poljske Lehom Kačinskim razmijenio ocjene i stavove o stepenu razvijenosti bilateralnih odnosa i saradnje između dvije zemlje.

"BiH je zahvalna Poljskoj za podršku koju ta zemlja, kao članica EU daje zemljama zapadnog Balkana i BiH, na njihovom putu ka uključenju u EU", naglasio je Radmanović i dodao da BiH računa na podršku Poljske u vezi sa liberalizacijom viznog režima za građane BiH.

Predsjednik Poljske podržao je BiH u ispunjavanju uslova za EU i NATO i posebno istakao zainteresovanost Poljske za stabilizacijom regiona zapadnog Balkana.

Radmanović i Kačinski su ocijenili da su politički odnosi dobri i bez otvorenih pitanja, ali da postoji potreba za realizacijom posjeta na visokom i najvišem nivou.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je nadu da će Kačinski u ovoj godini posjetiti BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE