• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Japana podržava prudski proces

Vlada Japana podržava prudski proces i smatra da je taj proces od velike važnosti za BiH, izjavio je japanski ambasador u BiH Futao Motai.

 Vlada Japana podržava prudski proces Izvor: MONDO

On je rekao da se nada da će lider SDA Sulejman Tihić u budućnosti donijeti odluku da nastavi prisustvovati tim razgovorima.

Govoreći o srpsko-japanskom forumu u Banjaluci, koji je organizovala Vlada Republike Srpske, Motai je naveo da je u svom govoru rekao da je ovo vrijeme da se razmišlja o trgovini i ekonomiji i da je BiH, koja je nedavno započela proces obnove, potrebna ekonomska saradnja.

On je u intevjuu za "Nezavisne novine" rekao da u BiH nema velikih investicija iz Japana i da je trgovina slaba na svim nivoima, ocijenivši da je razlog zato loša percepcija japanskih investitora prema BiH, te da je to pitanje koje hitno moraju riješiti domaći političari.

"Postoji pogrešno mišljenje o tome da BiH nema potencijal, ali to nije tačno. BiH se dosad nije dovoljno posvetila vlastitoj promociji u inostranstvu. U tom smislu napor Vlade RS da organizuje ovaj forum i da pozove japanske investitore i trgovce sigurno je korak u pravom smjeru", istakao je Motai.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je Japan u poslijeratnom periodu pomogao BiH, koja je toliko daleko, Motai je naveo da se njegova zemlja poslije Drugog svjetskog rata obnovila, zahvaljujući pomoći drugih zemalja i da je to bio motiv da se pomogne i BiH "koja je patila u ratu, a sada se nalazi u fazi obnove".

Odgovarajući na pitanje kako je Japan postigao da bude druga najbogatija zemlja na svijetu, Motai je rekao da je na to, prije svega, uticao težak rad.

"U Japanu je uvijek u fokusu razmišljanje, od glavnog menadžera do najmanjeg radnika. Oni veoma mnogo vode računa o tome kako će kupac gledati na proizvod. Znači, kvalitet ne možete postići samo ako radite 10-12 sati dnevno, nego je važno da stvari napravite tako da osiguraju kvalitet za kupce. I to je ono što nam je pomoglo da se probijemo u svijetu", dodao je Motai.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE