• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko poništio zaključke Skupštine RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa RS na BiH, saopšteno je iz OHR-a.

 Incko poništio zaključke Skupštine RS Izvor: MONDO

U saopštenju se navodi da je visoki predstavnik, kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon detaljne pravne procjene zaključio da zaključci koji su usvojeni u parlamentu RS 14. maja većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Provođenjem zaključaka bila bi ugrožena podjela nadležnosti između BiH i entiteta, pokušalo bi se Narodnoj skupštini RS dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na nivou BiH, podrivale bi se konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH - dejtonske institucije, i odredilo bi se da su ovlaštenja visokog predstavnika neustavna. Zbog toga je visoki predstavnik odlučio da upotrijebi svoja ovlaštenja i stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS", smatra Incko.

Narodna skupština RS je 14. maja godine usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH. Njihovim objavljivanjem u Službenom glasniku 15. juna, zaključci su stupili na snagu 16. juna.

"Odgovarajuće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN jasno kažu da je prema Aneksu 10 Mirovnog sporazuma visoki predstavnik konačni autoritet u pogledu tumačenja civilnih aspekata implementacije Mirovnog sporazuma i da u slučaju spora može dati svoje tumačenje i preporuke i donijeti obavezujuće odluke, kada to smatra potrebnim", navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je ovaj stav elaborirao i Savjet za implementaciju mira (PIK) na sjednici u Bonu, 9. i 10. decembra 1997. godine, te su ga potvrdile sve rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a o BiH, uključujući i posljednju Rezoluciju broj 1845, usvojenu 20. novembra 2008. godine.

Ovom odlukom, ističe se u saopštenju, visoki predstavnik ne dovodi u pitanje pravo svakog od entiteta, konstitutivnih naroda ili ostalih koji žive u BiH da definišu ili štite svoje interese.

"Političke stranke, politički predstavnici, druge institucije kao i pojedinci imaju pravo da iznose svoje mišljenje i zaštite svoj dignitet te, duboko sam uvjeren, moraju osigurati da se to učini na primjeren način", smatra Incko.

On je dodao da će u budućnosti biti potrebno i korisno razgovarati i jasno artikulisati želje i strahove svih građana i konstitutivnih naroda, putem okupljanja onih čiji se glas takođe mora čuti, kao što su predstavnici nevladinih organizacija, interesne grupe i druga udruženja.

"Dijalog mora biti konstruktivan i pozitivan kako bi se došlo do zajedničke vizije za budućnost zemlje i njenog ustavnog okvira", rekao je Incko.

Stavljanjem van snage, odnosno anulacijom zaključaka Narodne skupštine RS i vraćanjem situacije, u pravnom smislu, na stanje od 13. maja, prije usvajanja Zaključaka ("restitucio in integrum"), visoki predstavnik je, ističe se u saopštenju OHR, obezbijedio jasnu pravnu situaciju i kreirao atmosferu za konstruktivni dijalog između predstavnika svih naroda.

"To bi moglo uključivati i mogućnost da domaće institucije, uključujući i Ustavni sud, budu konsultovane u vezi sa ovim pitanjima. Istovremeno, političkim liderima u BiH pružam priliku da se fokusiraju na prioritete evropske budućnosti ove zemlje i da ostvare ciljeve koje je definisao PIK", rekao je Incko.

Prema njegovom mišljenju, uspješna politika znači kreiranje situacije od koje svi imaju korist.

"To se ne može postići putem isključivih zahtjeva i politike nultog zbira u kojoj neko uvijek mora izgubiti", smatra Incko.

BiH, rekao je Incko, mora ići u korak sa ostatkom regiona, gdje zemlje ostvaruju napredak na osnovu vlastitih uspjeha.

"EU je i dalje opredijeljena za BiH i njenu evropsku perspektivu", zaključio je Incko.

Visoki predstavnik u BiH rekao je večeras za Radio-televiziju RS da je odluku o stavljanja van snage zaključaka Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa Srpske na BiH donio Savjet za implementaciju mira (PIK) na nivou ambasadora, dodavši da je protiv te odluke bio samo ambasador Rusije u BiH Konstantin Šuvalov.

On je ocijenio da je stavljanje van snage zaključaka parlamenta Srpske u političkom smislu najčistije rješenje, dodavši da su i Kanceralija visokog predstavnika (OHR) i njeno pravno odjeljenje mišljenja da su ovi zaključci neustavni sa stanovišta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Incko je rekao da su mu premijer RS Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić tokom današnjeg sastanka u Banjaluci rekli da se ne slažu sa njegovom odlukom, koju su ocijenili kao nešto što je upereno protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Rekao sam da se mojom odlukom otvaraju nove mogućnosti da bi RS i njen narod mogli da se izjasne o o tome. To može da se formuliše na različite načine, u vidu platforme ili rezolucije, ali da to mora da riješi Skupština", rekao je Incko za Radio-televiziju RS.

On je ocijenio da će predstavnici Republike Srpske vjerovatno još razmatrati ovo pitanje.

"Svaki entitet i pojedinac ima pravo da iznese svoje stavove, ali oni moraju da budu napravljena na primjeren način. Za mene je poslije ovoga važno da su otvorene mnoge mogućnosti, a jedna od tih je da se RS obrati Ustavnom sudu i da on procijeni da li su te kompetencije bile oduzete od RS", rekao je Incko.

On je dodao da se sada treba okrenuti sljedećim zadacima, kao što je "prudski sastanak", koji bi mogao da bude održan već iduće nedjelje, te sjednica PIK-a na nivou političkih direktora krajem mjeseca.

Incko je rekao da se sada svi mogu više koncentrisati na evropsku perspektivu BiH, jer je to ono što što svi žele, te ponovio da će učiniti sve da se OHR transformiše u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, a za šta je važna pozitivna politička klima.

Visoki predstavnik u BiH boravio je u subotu Banjaluci, gdje je održao sastanak sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem i premijerom Miloradom Dodikom.

Stranke u RS osudile su danas Inckovu odluku o stavljanju van snage zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, dok su stranke iz FBiH i ambasadori SAD i Velike Britanije u BiH pozdravile ovu odluku.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE