• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslije Inckove odluke kriza u BiH?

Lideri stranaka iz RS osudili su odluku visokog predstavnika o poništavanju zaključaka Narodne skupštine RS i najavili hitan sastanak.

 Poslije Inckove odluke kriza u BiH? Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik izrazio je najoštriji protest zbog odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da poništi zaključke Narodne skupštine RS, saopšteno je iz Vlade RS.

"Poništavanje zaključaka Narodne skupštine RS, kao izraza političke volje narodnih poslanika, izabranih neposrednom voljom građana RS, suprotna je modernoj demokratskoj praksi i usmjerena na gušenje osnovnih ljudskih i demokratskih sloboda, čime se nastoji ukinuti pravo na različito mišljenje", navodi se u saopštenju.

Vlada RS, kako se ističe, najoštrije osuđuje primjenu "bonskih ovlaštenja" i ponavlja ranije izrečeni stav da zaključci Narodne skupštine nisu antiustavni i antidejtonski, te da ni u ovom konkretnom slučaju nije bilo osnova za bilo kakvu reakciju visokog predstavnika, posebno ne za korištenje "bonskih ovlaštenja".

Kako je saopšteno, Vlada i njen predsjednik Milorad Dodik lično će nastaviti da brane ustavne nadležnosti Srpske i suprotstaviti se svim neustavno prenesenim nadležnostima i nametnutim odlukama, kao što je to slučaj i sa Sudom i Tužilaštvom BiH, jer za to nije bilo saglasnosti Srpske.

U saopštenju se dodaje da će premijer RS, u konsultaciji sa predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem, zatražiti hitno sazivanje sastanka lidera političkih stranaka iz RS u vezi novonastale situacije.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović saopštio je da je Valentina Incka „nepotrebna, kontraproduktivna, neprimjerena trenutnoj situaciji u BIH i višestruko negativna“.

„Umjesto da primjenu tzv. bonskih ovlašćenja ostavimo zauvijek iza nas, potez visokog predstavnika vraća čitav proces odnosa u BiH znatno unazad. Tim više, ako se ima u vidu činjenica da je BiH već potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i time, ali i ne samo time, dokazala da je sposobna da u okviru sopstvenih institucija i kapaciteta, donosi odluke od ključnog interesa za budućnost zemlje“, istakao je Kuzmanović u svom saopštenju.

Kuzmanović je sa žaljenjem konstatovao da se desilo upravo ono na što je upozoravao na početku mandata novog visokog predstavnika, odnosno da je Incko podlegao pritiscima pojedinaca i grupa unutar OHR-a, ali i dijela međunarodne zajednice koji, iz samo njima znanih razloga, pred sjednicu Savjeta za implementaciju mira, ponovo pokušavaju da RS okrive za opstrukciju i time stave u drugi plan sve negativne tendencije i suštinske probleme u BiH, za koje RS i njeni predstavnici nisu odgovorni.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izrazio je nezadovoljstvo odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da poništi zaključke parlamenta RS, ocijenivši da Narodna skupština, kao najviši reprezentativni, zakonodavni i kontrolni organ u RS, ima pravo na svoj politički stav.

"Početak 21. vijeka u jednoj evropskoj zemlji, koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i želi postati članica Unije, potpuno je nespojiv sa korištenjem ovlaštenja za poništavanje akata demokratski izabranog parlamenta", saopšteno je iz Narodne skupštine RS.

U saopštenju se navodi da je parlament Srpske pomenutim zaključcima, donesenim 14. maja, utvrdio svoj stav o pitanju efekata prenosa nadležnosti sa entiteta na BiH, što je njegovo neosporno pravo i dužnost.

"U srcu parlamentarne demokratije je izražavanje prava na slobodan stav, te i Narodna skupština ima pravo na svoj politički stav, stav parlamentarnih stranaka i narodnih poslanika izabranih neposredno od građana RS", navodi se u saopštenju i dodaje da poništavanje zaključaka nije korak dijaloga.

Ivanić: Ulazimo u novu krizu

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ocijenio je da će BiH poslije odluke visokog predstavnika Valentina Incka o poništavanju zaključaka Narodne skupštine RS ući u neku novu vrstu nepotrebne krize, i d a je ova Inckova odluka pokazala koliki je stepen međusobnog nepovjerenja u BiH.

"Ovu odluku su manje-više očekivali svi učesnici političkog života. Ona nije neko posebno iznenađenje, a njom ništa nije riješeno. Očito ćemo ući u neku novu vrstu nepotrebne krize i, umjesto da se bavimo stvarnim životom i ekonomskim problemima, ponovo će dominirati teme od kojih javnost neku veliku korist neće imati. Ali, izgleda je to u ovom vremenu sudbina BiH", rekao je Ivanić.

On je dodao da o eventualnim narednim koracima predstavnika RS treba da odluči vladajuća struktura, odnosno SNSD i Vlada Srpske.

"Vidjećemo kad oni eventualno nešto predlože da li se to slaže sa našim pogledima. Ovog trenutka o tim stvarima je rano govoriti. To je obaveza vladajuće strukture - SNSD-a i Vlade RS", rekao je lider PDP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da su bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH anahrona za Evropu, jer omogućuju jednom čovjeku da poništi šta god hoće i da donese šta god hoće.

On je izrazio nadu da je stavljanje van snage zaključaka Narodne skupštine RS biti posljednje korištenje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

"Iskreno se nadam da ćemo jedan cilj Savjeta za impelemntaciju mira ispuniti u toku ove godine i da će karajem ove godine doći do transformacije OHR u kancelariju specijalnog predstavnika EU za BiH", rekao je Radmanović Srni.

On je podsjetio da dugi niz godina insitira na ukidanju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

"Bonska ovlaštenja visokog predstavinka su totalno anahrona za Evropu. Omogućila su jednom čovjeku da poništi šta god hoće i da donese šta god hoće", konstatovao je Radmanović.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić smatra da je ukidanjem zaključaka Parlamenta RS visoki predstavnik Valentin Incko pokazao da institucije RS i BiH nemaju demokratski kapacitet da same donose odluke.

On je izjavio da skupštinski zaključci od 14.maja i nisu, bili neki „značajan momenat" i da mu se iz ove perspektive čini da se radilo o unaprijed dogovorenoj igri i planu.

Bosić je međutim dodao i da Inckova odluka o stavljanju van snage skupštinskih zaključaka „ništa ne znači, jer su oni izražena politička volja Narodne skupštine RS, koja bi trebalo da obavezuje sve one koji donose odluke u ime RS-a, uključujući i SNSD i njegovog lidera Milorada Dodika".

Tadić: RS će odgovoriti Incku

Predsjednik Srbije Boris Tadić vjeruje da će predstavnici institucija RS imati svoj legitiman odgovor na odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Incka.

"Jedan od načina rješavanja problema u BiH je da se polako izađe situacije u kojoj se poništavaju legitimne odluke svih institucija u BiH. Politika koja nema puni legitimitet teško je održiva. Stoga, vjerujem da će predstavnici institucija RS imati svoj legitiman odgovor na odluku viskog predstavnika", rekao je Tadić.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE