• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD i Velika Britanija uz Incka

SAD i Velika Britanija u potpunosti podržavaju Inckovu odluku o poništenju skupštinskih zaključaka, saopšteno je iz ambasada ovih zemalja u BiH.

 SAD i Velika Britanija uz Incka Izvor: MONDO

Iz Američke ambasade u BiH, saopšteno je da visoki predstavnik ima ovlašćenja da radi na pitanjima za koja zaključi da predstavljaju antidaytonsku aktivnost u BiH i da SAD daju punu podršku Valentinu Incku u tim aktivnostima.

“Očekujemo da svi poštuju i da se pridržavaju odluka visokog predstavnika kao i da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa Daytonskim sporazumom”, istakli su iz Američke ambasade u Sarajevu.

Predstavnici britanske vlade takođe su ocijenili da je odluka Valentina Incka donesena u skladu sa njegovim ovlašćenjima.

"Žao nam je što pokušaji pronalaska rješenja ovog pitanja putem pregovora i dijaloga sa vlastima Republike Srpske nisu bili produktivni", navodi se u saopštenju Britanske ambasade u Sarajevu.

"U potpunosti podržavamo odluku visokog predstavnika da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. Uvjereni smo da je ova odluka potpuno u skladu sa njegovim dužnostima određenim Općim okvirnim sporazumom za mir", ističe se u saopštenju.

Britanska vlada je pozivala političare u Bosni i Hercegovini da zaključe ovo pitanje i da se usredotoče na ključne prioritete s kojima se zemlja suočava poput ispunjenja pet ciljeva i dva uslova koje je Savjeta za provođenje mira postavilo kao uslov za tranziciju OHR-a, progresa u reformama neophodnim za dalji napredak na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, te formiranju strateškog odgovora na učinak globalne ekonomske krize.

Visoki predstavnik EU za inostranu politiku i bezbjednost Havijer Solana u potpunosti podržava odluku predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o efektima prenosa nadležnosti sa RS na institucije BiH, navodi se u pisanoj izjavi Kristine Galjak, Solaninog portparola.

Ona je navela da je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o primjeni bonskih ovlaštenja bila jedina moguća, jer je, kako je istakla, sve ostalo već pokušano.

"Ovo je odluka i odgovornost OHR-a, a ne kompetencija EU, ali odluka ima našu punu podršku", navela je Galjakova u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da zaključci Narodne skupštine RS nisu prihvatljivi, jer su, kako je navela, antidejtonski.

Šuvalov: Primjena bonskih ovlašćenja neprihvatljiva

Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov izjavio je da je primjena bonskog instrumenta neprihvatljiva za današnje vrijeme i ocijenio da je preduzimanje vanrednih mjera od visokog predstavnika pokušaj povratka u prošlost.

"Bilo koji takav pokušaj ne rješava problem, već stvara samo iluziju njegovog riješenja dodatno komplikujući stanje. Takvi pokušaji smetaju uspostavljanju samostalnog funkcionisanja bosanskohercegovačke državnosti", naveo je Šuvalov u pisanoj izjavi dostavljenoj Srni.

Šuvalov je naglasio da je nemoguće ne obratiti pažnju na činjenicu da su "bonska ovlaštenja" u slučaju stavljanja van snage zaključaka Narodne skupštine RS bila iskorištena bez stupanja u direktan dijalog sa parlamentom Srpske na koji je on pozvao visokog predstavnika.

"Zaista smo zabrinuti time da je visoki predstavnik zanemario mogućnost pronalaska kompromisa tokom sjednice Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog sporazuma koja će biti održan u Sarajevu za nekoliko dana", naglasio je Šuvalov.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE