• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"OHR - lav od papira"

Predstavnici političkih stranaka iz FBiH razočarani su jer vlasti RS nisu kažnjene zbog "andidejtonskog djelovanja".

 "OHR - lav od papira" Izvor: MONDO

Odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o ukidanju zaključaka Narodne skupštine RS od 14. maja pozdravljena je u FBiH, ali predtstavnici vodećih stranaka u ovom entitetu poručili su da su razočarani jer OHR nije kaznio one koji su “rušili dejtonski poredak u BiH”.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da nije zadovoljan odlukom visokog predstavnika jer nije sankcionisao odgovorne za antidejtonska ponašanja.

Tihić je kazao da to daje povoda i na određeni način pravo drugima da se antidejtonski ponašaju jer nema sankcija.

"Na ovaj način OHR i uopšte međunarodna zejdnica gube svaki autoritet i ovaj primjer konkretno pokazuje šta će se desiti ukoliko se ukine OHR jer ne postoje bh. instuticije koje mogu zaustaviti, a pogotovo sankcionisati antidejtonsko djelovanje", rekao je Tihić.

"Ovom odlukom pokazana je nemoć, neodlučnost, neprincipijelnost međunarodne zajednice jer ni u jednom pravnom sistemu i poretku u svijetu ne postoji ovakva mogućnost da se kaže da je neko kriv, a da nema sankcija", dodao je Tihić.

Slično mišljenje iznio je i poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović koji je istakao da su Narodna skupština i sve institucije RS-a otkazale poslušnost visokom predstavniku, ali da za to ne snose nikakve konsekvence.

Upitao je i da li to što je Inzko bio primoran da sam poništi zaključke, jer Skupštine RS-a i pored njegovih zahtjeva nije sama to uradila, predstavlja „adekvatnu kaznu za zvaničnike RS-a“.

Murselović je naglasio da se kroz „tu aferu sa zaključcima pokazalo da Bošnjaci, koji su jedini još imali povjerenja u OHR, a donekle i Hrvati koji su to gledali sa strane, mogli da vide da su vjerovali u nekog lava od papira“.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je kako je odlukom Incka zaštićen Dejtonski sporazum , dodavši da je on trebao biti zaštićen i ranije.

Prema njegovim riječima tekst odluke je naznačio ono što SDPBiH govori već desetak dana a to je da “zaključci Narodne skupštine RS dovode u pitanje Ustav BiH, a time samim poništavaju legalitet postojanja RS”.

Inckova odluka, kako je istakao Lagumdžija, treba biti poruka Miloradu Dodiku i drugima da avantura u koju je Dodik poveo RS može završiti njenim nestankom.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ševket Hafizović, pozdravio je odluku visokog predstavnika kojom je upotrijebio svoja ovlaštenja i stavio van snage zaključke Narodne skupštine RS, iako je, kako je istakao, došla sa zakašnjenjem.

Hafizović, član Stranke za demokratsku akciju (SDA) smatra da je Inckov potez jedina odluka koja se očekivala, ali da je uslijedila sa popriličnim zakašnjenjem.

„Incko je uradio jednu stvar koju je na osnovu svojih ovlaštenja morao donijeti još 12. juna kada je istekao njegov rok da entitetski parlament poništi snage svoje zaključke. On je svjesno ili nesvjesno svojim oklijevanjem podržao antiustavno djelovanje, ali smatram da je i morao obaviti sve konsultacije“, rekao je Hafizović.

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) smatra da je odluka visokog predstavnika u BiH o poništavanju skupštinskih zaključaka očekivana.

"HDZBiH je isticao i ponovno ističe da se mora nastaviti sa stvaranjem pozitivne klime za donošenje ključnih odluka za evropsku budućnost BiH i mi stojimo i dalje na tragu prudskog procesa i smatramo da on nema alternativu kada je riječ o donošenju takvih ključnih odluka", izjavio je portparol HDZ-a BiH, Mišo Relota.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je u subotu van snage zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE