• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović i Bičakčić: Nismo krivi!

Bivši premijer Federacije BiH Edhem Bičakčić i njegov tadašnji zamjenik i ministar finansija Dragan Čović negirali krivicu pred Sudom BiH.

 Čović i Bičakčić: Nismo krivi! Izvor: MONDO

Bičakčić i Čović su seizjasnili u Sudu BiH da nisu krivi po optužnici koja ih tereti da su 1999. i 2000. godine zloupotrijebili položaj ili ovlaštenja.Izjašnjavajući se o krivici pred sudijom za prethodno saslušanje Brankom Perićem, Čović je kazao da je iznenađen i začuđen da se ovaj predmet i dalje vodi protiv njega.

"Kao ministar sam došao da radim u Sarajevo tri godine nakon onog užasnog rata i moj jedini grijeh je što sam radio previše i bez kalkulacija. Naravno da sam se izjasnio da u to vrijeme nisam prekršio nijedan zakon u BiH, a pogotovo da nisam oštetio budžet Federacije ni za jednu marku ", izjavio je Čović novinarima po završetku ročišta. Edhem Bičakčić smatra da se u procesu koji je pokrenut protiv njega i Dragana Čovića pokušava kriminalizovati jedna legalna aktivnost Vlade što, kako je rekao, neće proći.

"Dodjela stanova je bila legalna aktivnost Vlade koja je važila dok nije usvojen Zakon o privatizaciji stanova, a privatizacija stanova je išla po pojedinačnim slučajevima. Ovaj slučaj ima političku dimenziju i on je montaža šefa finansijske policije FBiH Zufera Derviševića, čovjeka kojeg sam smijenio i koji ima predratni kriminalni dosije, a koji danas radi šta hoće", izjavio je Bičakčić.

Bičakčić i Čović se prema optužnici Tužilaštva BiH terete da su, bez odluke Vlade, 18. januara 1999. godine donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za stambena pitanja kojom su, iz budžetskih rezervi, odobrili 3,2 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti.

Nakon toga su, 20. januara iste godine, navodno, donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 2000. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava rezervi odobren iznos od 4,6 miliona KM za istu namjenu, na osnovu čega su kupljeni ili adaptirani stanovi za najmanje 52 osobe.

Sudija za prethodno saslušanje je ranije odbio prigovore branilaca Žarka Bulića i Zdravka Rajića koji su se svodili na to da su Bičakčić i Čović pod imunitetom i da Sud BiH nije nadležan za ovaj slučaj. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE