• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još tri svjedoka sporazuma Karadžić-Holbruk

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić priložio je izjave još tri svjedoka koji svjedoče o njegovom sporazumu sa Ričardom Holbrukom

 Još tri svjedoka sporazuma Karadžić-Holbruk Izvor: MONDO

Oni su 18. jula 1996. godine u večernjim časovima bili u njegovoj kancelariji na Palama, a u kojima su potvrdili da mu je američki doplomata Ričard Holbruk obećao da neće biti krivično gonjen u Haškom tribunalu, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Karadžić je u podnesku, objavljenom danas, naveo da su se svjedoci Viktor Ben-Knan iz Izraela, Puniša Lučić sa Pala i Amerikanac Valter Hejn, sami javili Karadžićevom pravnom savjetniku, nakon što su posredstvom medija čuli da se predaje podnesak u vezi sa sporazumom sa Holbrukom.

Hejn, koji je na Palama radio za kompaniju "Pauer trejding", te Ben-Knan i Lučić, direktor i radnik u kancelariji kompanije "Global holdings internešenel" na Palama, naveli su u pisanim izjavama da su te večeri bili na jednom od poslovnih sastanaka kod tadašnjeg predsjednika RS.

"Tokom sastanka, 18. jula, Karadžić je napustio salu i otišao u svoju predsjedničku kancelariju. Kada se nakon izvjesnog vremena vratio, izvinio se i rekao da je imao teške pregovore sa Holbrukom i da je prihvatio da da ostavku na mjesto predsjednika RS i SDS te da se povuče sa svih političkih i drugih javnih funkcija", navodi se u dokumentu.

Svjedoci navode da im je Karadžić rekao da su pregovori vođeni između njega, Holbruka i tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i da mu je Holbruk dao "čvrste garancije" da mu se neće suditi "ni u jednoj pravnoj instituciji pod američkom jurisdikcijom, uključujući i Haški tribunal".

Prema dosadašnjim podacima, Karadžić sada ima 18 svjedoka o sporazumu o imunitetu sa Holbrukom.

Karadžić još očekuje da njegov tim odbrane obavi intervjue sa švedskim ministrom inostranih poslova Karlom Biltom, te američkim generalom Daglasom Luterom i pukovnikom Džonom Filijem, koji su u noći između 18. i 19. jula 1996. godine bili u Beogradu na sastanku kod Miloševića.

Karadžić je dokumetne u vezi sa ovim sporazumom tražio i iz sjedišta UN u Njujorku, dok je od kancelarije tužioca u Hagu ponovo zatražio materijal o izjavama američkog generala Veslija Klarka, a na osnovu dodatnih informacija dobijenih prošle sedmice od bivšeg portparola Tužilaštva Florans Artman. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE