• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Inckova odluka ugriz krezubog lava"

Živković izjavio da Inckovu odluku gleda kao "ugriz krezubog lava na čeličnu konstrukciju", kako izgleda i kako on vidi RS.

 "Inckova odluka ugriz krezubog lava" Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković ocijenio je da je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da stavi van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH retrogradna za put BiH prema EU.

"Mislim da je to korak prema zatvaranju OHR-a i korak ka traženju kompromisa i dijaloga u BiH, koji je jedino moguć. Sva ostala nametanja bilo kakvih oblika `demokratije`, koja dolaze od OHR-a, pripadaju prošlosti", smatra Živković.

Živković je rekao da još nije dobio odgovor na pitanje koje je 28. aprila 2008. godine uputio Savjetu ministara BiH o efektima zakonskih rješenja kojima su prenesene nadležnosti sa entiteta na nivo zajedničkih organa u BiH, te da očekuje da će Savjet ministara na narednoj sjednici u srijedu, 24. juna, napraviti analizu o ovom pitanju na niovu BiH, po uzoru na onu koju je sačinila Narodna skupština RS.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da o ovom pitanju nikada nije raspravljao ni parlament BiH koji "mora pogledati unazad i vidjeti koja to zakonska rješenja nisu odgovorila svom zadatku, kako ih unaprijediti i, ako ih je visoki predstavnik nametnuo, na koji način se mogu vratiti u nadležnost entiteta".

"Smatramo da tehničke pretpostavke za procjenu normativnog, regulatornog i institucionalnog efekta, koji je uslijedio kao posljedica prenosa nadležnosti entiteta na nivo BiH, zahtijeva uvođenje institucionalne analize regulatorne komisije RIA, u okviru postojećih kapaciteta kao metoda sistematskog i dosljednog ispitivanja troškova, koristi i potencijalnih efekata zakona i propisa, te pružanje informacija o istom nadležnim organima i javnosti", istakao je Živković, član Kluba SNSD-a uPredstavničkom domu parlamenta BiH.

Govoreći o odnosu ovog kluba prema zaključcima Narodne skupštine RS, koje je visoki predstavnik stavio van snage, a tiču se rada i odnosa poslanika i delegata u parlamentu BiH, Živković je rekao da su svi zakonski projekti na inicijativu SNSD-a odlazili na razmatranje ili u Vladu RS ili u parlament Srpske, gdje su dogovorena zajednička rješenja.

"Pojedini zakonski i drugi projekti odlazili su u određena ministarstva u Vladi RS i na osnovu toga smo donosili svoje stavove. Mi smo izabrali ovakav način rada, jer logistička podrška za rad poslanika iz RS u parlamentu BiH nije omogućena u punom obimu", naveo je Živković.

Predsjednik Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Drago Kalabić rekao je da je ovaj klub ocijenio Inckovu odluku "kao pucanj u prazno".

"Mi ćemo još više uvažavati stavove Narodne skupštine RS i Vlade RS i oni će se sve češće čuti u parlamentu BiH. To je politička volja naše izborne baze. Bez obzira na primjedbe na našu formalnu ili neformalnu vezu sa parlamentom Srpske, riječ je o volji birača koju mi ne možemo i ne smijemo zaboraviti", istakao je Kalabić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je u subotu, 20. juna, van snage zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH.

Narodna skupština RS je 14. maja usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH. Objavljivanjem u Službenom glasniku 15. juna, zaključci su stupili na snagu 16. juna.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE